Hlavní obsah

Nečas: Řešit volbu nového předsedy ODS nemá teď význam

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ODS není nyní úplně tak jasné, kdo bude stranu zastupovat při různých jednáních. Podle nového volebního lídra strany Petra Nečase bude zástupce, například pro jednání s premiérem Janem Fischerem, zmocňovat ad hoc grémium. "To je standardní postup i v případě plnohodnotného předsedy," uvedl Nečas v rozhovoru pro Právo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ODS Petr Nečas

Článek

Čili se dá očekávat, že bude nejužší vedení strany posílat vás?

To by byla otázka dohody, časových dispozicí a podobně.

Dostal jste nabídku setkat se s prezidentem Václavem Klausem? Přijal byste ji?

Je to samozřejmě zcela v rukou pana prezidenta a samozřejmě že bych ji přijal. Pan prezident je hlava státu.

Už jste pozvánku dostal?

Nedostal a nemyslím, že je ta věc tak urgentní, že by pan prezident hned chtěl se mnou mluvit.

Řada občanských demokratů volá po tom, aby předseda Mirek Topolánek složil co nejdříve svoji funkci. Kdy by se tak podle vás mělo stát?

Pan předseda si vzal několik dní na oddech a také na rozmyšlení. Předpokládám, že se potom s ním sejdeme, že se sejde i grémium a dohodneme se.

Diskutuje se také o datu případného předčasného volebního kongresu.

Myslím si, že řešit teď termín kongresu je věcí, která nemá příliš velký význam. K tomu se dostaneme určitě po volbách.

Týden, který smetl Mirka Topolánka
Středa 17. 3. – Mirek Topolánek se fotí pro gay-časopis LUI a poskytuje rozhovor.
Sobota 20. 3. – Topolánek se ohrazuje proti zveřejněným výrokům. Uvádí, že se nechtěl dotknout církví. „Bylo to dokonce naopak, hovořil jsem o své pevné vazbě ke křesťanství jako životnímu názoru i kulturní tradici.“
Neděle 21. 3. – Omlouvá se, a to i za výroky na adresu premiéra Jana Fischera a o homosexuálech. „Omlouvám se občanům.“ Fischer označuje výroky za urážlivé, hloupé a scestné. Topolánek se hájí, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu.
Pondělí 22. 3. – Šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) vyzývá Topolánka, aby nekandidoval do Sněmovny a zvážil rezignaci na funkci v čele strany.
Úterý 23. 3. – O osudu Topolánka začíná jednat nejužší vedení strany. Po dvanácti hodinách Topolánek oznamuje, že se rozhodl zůstat. Slibuje, že si „bude dávat pozor na pusu“.
Středa 24. 3. – Topolánek a Nečas představují další část volebního programu. Topolánek prohlašuje, že Fischer je slabý premiér.
Čtvrtek 25. 3. – V 16.15 hod. začíná výkonná rada ODS. Sobotka opouští zasedání s tím, že nechce být na jednom místě s Topolánkem, který ho osočuje ze spiknutí. Výkonná rada odhlasuje výzvu k odstoupení Topolánka z funkce předsedy strany i z čela jihomoravské kandidátky. Topolánek odstupuje z kandidátky, volebním lídrem z jeho popudu schválen Petr Nečas.
map, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám