Hlavní obsah

Nečas: Putna se choval pitomě, ale horší je profesura RSDr. Hanzlíka

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Premiér Petr Nečas v pondělí reagoval na slova prezidenta Miloše Zemana, jenž se staví proti jmenování literárního historika Martina C. Putny profesorem a který řekl, že mu vadí Putnova dřívější účast na pochodu Gay Pride, kde pedagog nesl transparent s nápisem "Katolické buzny zdraví Bátoru". Podle Nečase se choval pitomě, nicméně mu více vadí uznaná profesura docenta Františka Hanzlíka s titulem RSDr., udělovaným za minulého režimu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Člověk v této zemi má právo na svobodu slova, to znamená, že má právo se chovat i pitomě," prohlásil v pondělí Nečas.

Putna se před dvěma lety zúčastnil pochodu gayů a lesbiček Gay Pride, při kterém nesl transparent s nápisem "Katolické buzny zdraví Bátoru". Zeman v pondělí uvedl, že právě tato skutečnost mu na Putnovi vadí.

Podle Nečase ale takovéto jednání, jakkoli je podle něj "pitomé", nemůže být důvodem k odepření akademického postupu.

Kvůli sporům ohledně jmenování Putny profesorem se s prezidentem sejde rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Putna působí na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Prezidentova mluvčí Hana Burianová v pondělí odpoledne v prohlášení uvedla, že schůzka bude ve středu 22. května na Pražském hradě.

Horší je profesura RSDr. Hanzlíka

Putnův transparent označil Nečas za "nevkusný, hloupý, stupidní". Podle něj ale v tomto případě panuje menší důvod k nejmenování profesorem než v případu jiného akademika, docenta Slezské univerzity Františka Hanzlíka, který má u jména tituly RSDr. (rerum socialium doctor – doktor sociálních věd), PhDr. (doktor filozofie) a CSc. (kandidát věd).

Právě titul RSDr. se za komunismu uděloval absolventům politických škol, jako byly Vysoká škola politická ÚV KSČ v Praze či Vojenská politická akademie Klementa Gottwalda v Bratislavě. Podmínkou bylo členství ve straně a politická spolehlivost, mezi nekomunistickými akademiky byli nositelé tohoto titulu přijímáni s despektem a dnes se k němu povětšinou málo hlásí.

"Tento případ mně vadí víc než nevkusný a pitomý transparent v rukou vysokoškolského pedagoga," řekl Nečas s tím, že Hanzlíkovu profesuru, kterou Zeman podepsal, sám kontrasignoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám