Hlavní obsah

Nečas: O miliardovém tendru na likvidaci ekologických škod bude vláda mlčet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) po svém středečním jednání informoval, že prozatím nebude zveřejňovat bližší informace o miliardovém tendru na likvidaci ekologických škod. Některé z dokumentů podléhají totiž speciálnímu režimu. Vláda se zabývala i zprávou o násilí na stadiónech.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Článek

Antimonopolní úřad pozastavil miliardovou zakázku na sanaci ekologických škod ke konci září na návrh konsorcia PPF Advisory, které se ohradilo proti svému vyloučení z tendru. Úřad se už druhým vyloučením konsorcia zabývá od srpna. V prvním případě antimonopolní úřad sdružení loni v říjnu vyhověl a vrátil jej do hry o zakázku. Ministerstvo financí sdružení vyloučilo podruhé letos v červenci. V tendru tak prozatím zůstali tři uchazeči.

Již na konci září mluvčí ministerstva financí informoval, že kvůli rozhodnutím antimonopolního úřadu se původně stanovený termín ze 7. prosince posune na příští rok. "Předpokládám, že nový termín pro podání nabídek připadne nejdříve na jaro příštího roku, spíše ale později," řekl tehdy mluvčí Ondřej Jakob.

MF vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. Samotnou cenu MF nechce kvůli běžícímu tendru zveřejnit.

Chuligáni budou mít utrum

Kabinet se také seznámil se zprávou ministra vnitra Radka Johna (VV) o násilí na fotbalových stadiónech.  Zpráva konstatuje, že scéna českých "hooligans" je v útlumu. Policisté prý v budoucnu chtějí využívat například možnosti zakázat konkrétním fotbalových chuligánům vstup na stadióny.

Vstup na utkání mají zatím zakázaný jen čtyři lidé, upozornil John s tím, že věc se "teprve rozjíždí". Policisté ale institut zákazu hodlají v budoucnosti využívat "velmi intenzivně".

"Z hlediska zajišťování bezpečnosti při sportovních utkáních je důležité, že se podařilo v podstatě zcela vymazat z českého fotbalového prostředí střety, které by se odehrávaly přímo na stadiónu mezi jednotlivými fanouškovskými tábory (hooligans). Konflikty tohoto rázu se přesunují mimo stadióny do předem vytipovaných lokalit, kde je riziko odhalení ze strany policie minimální," píše se ve zprávě. V poslední době však klesl i počet takto domluvených střetů a výrazně se snížil počet jejich účastníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám