Hlavní obsah

Nečas chce zakročit proti protestujícím otcům, jsou to prý hulváti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce Petr Nečas (ODS) neodvolá novou ředitelku brněnského Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí Lenku Pavlovou, kterou nechtějí pustit do práce členové sdružení K213. Ministerstvo podle něj využije "všech zákonných prostředků", aby skupinka přestala "ohrožovat činnost úřadu a bezpečnost jeho pracovnic".

Článek

Nečas na středeční mimořádné tiskové konferenci také vyzval veřejnost a média, aby klubu K213 přestala věnovat pozornost.

"Nejenom jako ministr práce a sociálních věcí, ale i jako občan a otec jsem nesmírně pobouřen chováním těchto lidí, jejich agresivitou a jejich neskutečnou sprostotou," uvedl Nečas.

Nečas chystá bezpečnostní opatření

Skupinka mužů ze sdružení K213 blokuje vstup do úřadu od pondělka. Podle nich je Pavlová "feministickou advokátkou extremistických feministických spolků". Vyhlásili jí "nesmiřitelný boj".

Policisté ve středu ráno protestující vyzvali, aby novou šéfku na pracoviště pustili. Sdělili jim, že je jejich blokáda nezákonná. Členové sdružení jsou ale dál odhodláni ředitelku do budovy nevpustit.

:. Policie kontroluje doklady blokujících členů sdružení K213. Vpravo jeho předseda Jiří Fiala.Foto: Právo/Jan Trojan

"Podle mého hlubokého přesvědčení mají být použity cesty, které umožní standardní běžný chod úřadu, že jeho pracovnice nebudou ohrožovány. V tuto chvíli se ohroženy cítí," uvedl ministr. Dodal, že ministerstvo přijímá "některá bezpečnostní opatření" na ochranu úřednic. Neupřesnil je. Řekl pouze, že Pavlová nyní působí na jiném brněnském pracovišti. Označil ji za kompetentní odbornici.

Feministická justice terorizuje otce, tvrdí členové K213

Sdružení K213 má asi 480 členů. Jsou to především otcové, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Odmítají tedy platit alimenty. Svou organizaci pojmenovali po paragrafu trestního zákona, podle něhož je nehrazení výživného trestné.

Mluvčí K213 Jiří Fiala na webu uvedl, že se alimenty staly "otevřeným nástrojem feministické justice k terorizování otců". Organizace na ochranu práv dětí a na pomoc obětem domácího násilí jmenování Pavlové ocenily. Některé upozornily na to, že mezi členy sdružení K213 jsou lidé, kteří se chovali násilně. Právě domácí násilí je prý jedním z důvodů, proč váznou jejich kontakty s potomky.

Nečas se za chování "vulgárních agresorů" omluvil

Nečas řekl, že je poněkud zaskočen tím, že některá média hovoří "o otcích, kteří blokují vstup do úřadu". Podle něj o kvalitách sdružení vypovídá jeho novoroční výzva na webu k neplacení výživného na děti. Citoval pak výroky členů sdružení z jejich internetových stránek.

Poslankyni ČSSD Lenku Mazuchovou označili prý za "socanskou husu". Mazuchová navrhuje, aby stát neplatičům výživného zabavil řidičský průkaz do doby, než alimenty uhradí. O Pavlové se členové zmínili jako o "feministické krávě". Ministryně Džamila Stehlíková má prý zas "táhnout tam, odkud přišla".

"Já bych se chtěl těmto třem dámám napadeným takto hrubým, vulgárním způsobem - jsem přesvědčen jménem drtivé většiny slušných otců a mužů v této zemi - omluvit za tuto skupinu hulvátů," řekl Nečas. Vyzval média a veřejnost, aby tuto "partu sexistických, sprostých a vulgárních agresorů" ignorovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám