Hlavní obsah

Nebezpečí silných bouřek trvá, varují meteorologové

Novinky, kre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) v pondělí prodloužil platnost výstrahy před inteznivními bouřkami. Stále platí také výstraha před vznikem požárů, a to na východě republiky. Vlivem srážek se bude ohrožené území od západu postupně zmenšovat.

Foto: pro Novinky Petr Matula

Bouřkové mraky. Ilustrační foto

Článek

Zvlněná studená fronta bude jen zvolna postupovat přes území ČR dále k jihovýchodu. Výstraha před nebezpečím požárů proto stále trvá na Vysočině, v Pardubickém, Jihomoravském, Královehradeckém a Zlínském kraji.

Silné bouřky hrozí nadále v Jihočeském, Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji a také na Vysočině. Bouřky by měly přijít v pondělí odpoledne a večer. Podle ČHMÚ se mohou při bouřkách vyskytnout přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm, kroupy a silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu.

Předpověď na úterní poledne. zdroj: windy.com

„Na západě a severozápadě Čech očekáváme zejména ve večerních hodinách v pondělí a v noci na úterý trvalejší srážky s úhrny ojediněle kolem 35 mm. Tyto srážky budou zvedat hladiny zejména menších toků. Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů,” uvedl ČHMÚ.

Vzhledem k možným rizikům požárů by lidé neměli v přírodě rozdělávat oheň, kouřit a vyhnout se použití přenosných vařičů. Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), uvedl ČHMÚ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám