Hlavní obsah

Nebe nad Prahou rozzářil novoroční ohňostroj

Novoroční ohňostroj, který v Praze začal v 18:00, byl nejen oslavou začátku nového roku. Připomněl, že letos uplyne sto let od založení samostatného Československa. Podívaná odkazovala na Pražské povstání z roku 1945, sametovou revoluci a další momenty v historii republiky. Zhruba 11 minut dlouhá akce vyjde hlavní město na milión korun. Rakety v národních barvách se odpalovaly z Letné.

Pražský novoroční ohňostroj 2018

 
Článek

Ohňostroj se odpálil v 18:00 z Letenských sadů. Velkolepou show v národních barvách trvající 11 minut zakončily tóny české státní hymny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tradiční pražský novoroční ohňostroj

„Choreografie letošního ohňostroje se bude věnovat významným historickým událostem, které republika zažila. Uslyšíme Masarykovy projevy, připomeneme si období druhé světové války nebo pražské jaro roku 1968. Finále bude patřit roku 1989,“ připomněl dříve pro Novinky choreograf a designér ohňostroje Martin Peter.

3700 výbuchů a hudební doprovod

Se starým rokem se nad hlavami Pražanů rozloučilo přes 3700 světelných výbuchů. Nejlepšími místy ke sledování byly Čechův most, Dvořákovo nábřeží či Pařížská ulice. V těchto místech se uplatnila i hudební aparatura.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pyrotechnická show s hudebním doprovodem nazvaná Sto let v hlavním městě Praze připomenula 100. výročí vzniku Československa.

Zařízení, které novoroční ohňostroj odpaluje, se nazývá commander. Jde o malou černou krabičku, do níž je celá pyrotechnická show nahraná.

Pro letošní ohňostroj se připravilo množství speciálních efektů. Návštěvníci mohli pozorovat pyrotechniku z Itálie i zvláštní efekty japonského stylu.

Foto: Novinky

Řídící matrice, která bude řídit celý ohňostroj včetně hudebního doprovodu.

Novinky již v předstihu získaly záběry z počítačové přípravy daného pražského ohňostroje. [celá zpráva]

Světelná show nechybí ani v Ostravě, Plzni, Olomouci, Jihlavě nebo Kutné Hoře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám