Hlavní obsah

Návštěva uzbeckého prezidenta se odkládá, ministři budou na prázdninách

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Uzbecká strana požádala o odložení návštěvy uzbeckého prezidenta Islama Karimova, která se měla uskutečnit 20. a 21. února. Karimova měl přijmout na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Plánované přijetí kritizovaly organizace zabývající se lidskými právy, protože právě ta jsou podle nich v Uzbekistánu porušována. O odložení návštěvy informoval ve čtvrtek mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Vzhledem k tomu, že se návštěva měla konat v době jarních prázdnin, nebylo možné uskutečnit ani plánovaný oběd s předsedou vlády České republiky, ani zajistit přítomnost členů vlády pro podpis připravených smluvních dokumentů (ze šesti ministrů se postupně omluvilo pět),“ uvedl Ovčáček. Uzbeckého prezidenta by podle jeho slov nepřijal ani pražský primátor, ani žádný z jeho náměstků.

Ovčáček doplnil, že se česká strana pokusí podepsat domluvené bilaterální dohody ohledně vízové, konzulární a ekonomické spolupráce na protokolárně nižších úrovních, „aby nedošlo k výpadku vzájemné ekonomické spolupráce a aby smluvní zajištění umožnilo českým průmyslovým a obchodním kruhům uzavřít v blízké budoucnosti plánované kontrakty v hodnotě dosahující odhadované částky mezi 15 až 16 miliardami korun“, vysvětlil mluvčí.

Nevládní organizace zabývající se ochranou lidských práv adresovaly prezidentu Zemanovi otevřený dopis, v němž ho vyzývali, aby „při setkání požádal prezidenta Karimova o vysvětlení vážného porušování lidských práv“.

Zeman signatářům odpověděl, že Karimovova návštěva vychází z pozvání prezidenta Václava Klause, který navštívil Uzbekistán před deseti lety.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám