Hlavní obsah

Národe, probuď se! Stovky lidí přišly k Pražskému hradu podpořit Zemana

Praha

U Pražského hradu v Praze se v sobotu odpoledne sešlo několik set příznivců prezidenta Miloše Zemana, aby mu před druhým výročím jeho nástupu do úřadu vyjádřili podporu. Akci nazvanou Národe, probuď se! pořádala Strana práv občanů. Účastníci nad hlavami nesli transparenty a symbolické zelené karty. Z pódia promluvil i prezident, který krátce předtím položil u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka věnec ke 165. výročí jeho narození.

Foto: Petr Horník, Právo

Organizátoři rozdávali účastníkům akce zelené karty s portrétem Miloše Zemana.

Článek

Právě o Masarykovi mluvil prezident i před svými příznivci. Připomněl jim jeho odvahu, kdy nebyl uctívaných prezidentem, ale byl opovrhovaný veřejným míněním kvůli tomu, že mimo jiné vystupoval v případu Leopolda Hilsnera odsouzeného za vraždu švadleny Anežky Hrůzové na jeho obranu a požadoval revizi procesu.

Foto: Petr Horník, Právo

Na Hradčanském náměstí před Pražským hradem se sešly stovky lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman položil věnec k pomníku TGM na Hradčanském náměstí při příležitosti 165. výročí jeho narození

"Mnohokrát se mu (Masarykovi) stalo, že mu dav vytloukl okna a studenti mu pískali u přednášek. Pak odešel do exilu a vrátil se jako prezident," řekl účastníkům demonstrace Zeman a současně poděkoval svolavateli akce Janu Velebovi za odvahu, že shromáždění zorganizoval v Praze, tedy v jediném kraji, kde prezidentské volby vyhrál jeho protikandidát Karel Schwarzenberg. "To chce taky kus odvahy," ocenil v této souvislosti Velebu Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé dorazili na Hradčanské náměstí s transparenty vyjadřujícími podporu českému prezidentovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Na demonstraci dorazili i Zemanovi příznivci z Kyjova.

Vystoupení na pódiu mohli účastníci akce sledovat i na velkoplošné obrazovce. Zemanovy příznivce bylo možné poznat mimo jiné podle placek, které měli připnuté na kabátech a bundách a byl na nich prezidentův portrét s nápisem Stojím za svým prezidentem. Zemanův portrét bylo vidět i na zelených kartách, které jim rozdali organizátoři akce a mají být protiváhou červených karet, které vystavují Zemanovi jeho kritici.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman uctil na Pražském hradě památku T. G. Masaryka.

Na transparentech, které se objevily nad hlavami demonstrujících, bylo možné číst nápisy jako "Miloš Zeman - záruka české státnosti", "Podpora Zemana - podpora demokracie" nebo "Demokracie končí tam, kde začíná signál České televize". Mezi příznivci Zemana se ale objevilo i pár jeho kritiků, z nichž jeden do davu vykřikl "Miloše do koše".

Foto: Petr Horník, Právo

Na demonstraci přednesl svůj projev Tomio Okamura.

Na demonstraci vystoupili s projevem i představitelé některých parlamentních stran. Byli mezi nimi Tomio Okamura z Hnutí Úsvit a Vojtěch Filip z KSČM.

Foto: Petr Horník, Právo

Mezi účastníky demonstrace Národe probuď se! byl i předseda KSČM Vojtěch Filip a herec Ivan Vyskočil.

Zeman se stal prezidentem v první přímé volbě hlavy státu, dříve ji vybírali poslanci a senátoři. Lidé mu dali v hlasovacím finále přednost před předsedou TOP 09 Schwarzenbergem. Už toto klání společnost rozdělilo. A ačkoli Zeman v inauguračním projevu zdůraznil, že chce být prezidentem všech občanů, stále proti němu stojí značná skupina odpůrců.

Foto: Petr Horník, Právo

Zelené karty byly odpovědí na červené karty, které loni v listopadu rozdávali prezidentovi odpůrci na Národní třídě.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám