Hlavní obsah

Nařkla exmanžela z týrání dcery. Teď před soudem stanula sama

Karlovarský kraj

Dosáhnout svého cíle, za každou cenu zničit do té doby bezproblémový vztah své tehdy desetileté dcery s jejím otcem, se rozhodla žena z Karlovarského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po rozvodu přitom dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že by měla situace tak vygradovat. Celých pět let totiž fungovala střídavá péče. Vše se změnilo doslova ze dne na den oznámením na policii, že otec dva roky dceru bil a týral. Ačkoli policie nic takového při důkladném prověřování nezjistila, stihla matka za tu dobu vztah dívky s otcem zcela rozvrátit.

Když vyšetřování otce očistilo, na lavici obžalovaných usedla matka. Podle verdiktu svými manipulacemi cíleně směřovala právě k rozbití vztahu dcery s otcem.

„Slovně jej před dcerou znevažovala, očerňovala a pomlouvala, vykreslovala jej v negativním světle, tak aby v dceři vyvolala pocit, že otec může za vše špatné, co se jim přihodilo. Utvrzovala ji v tom, že s ní bylo ze strany otce zle nakládáno, přesvědčovala ji, že otec jim škodí a že jim z jeho strany hrozí nebezpečí,“ stojí v rozsudku, který má Právo k dispozici.

Kolik je tam zraněných? Hýbe se! Hasiči zveřejnili první okamžiky po tragické srážce vlaků

Krimi

Sama žena před soudem popřela, že by se čehokoli nekalého dopustila. Podle verdiktu ale bylo nade vši pochybnost prokázáno, že matka je vinna.

„Obžalovaná soustavně předkládala své vlastní domněnky, názory a pohledy jako nezvratná a jedině pravdivá fakta. V řadě případů její tvrzení nebyla podpořena či potvrzena objektivními důkazy, jindy byla přímo vyvrácena,“ popsal soudce.

Soud se pozastavil například nad tím, že žena podle své výpovědi věděla o týrání roky, ale nic s tím nedělala a dceru k otci dál posílala. Ani samotné děvče přitom celou dobu údajného trýznění neprojevilo touhu k otci nechodit.

Chtěly se stěhovat do Spojených států

K tomu žena předestřela svůj pohled na svět, kde všichni včetně policie konají jen v něčí prospěch, a to často tak, aby ji poškodili. Za nevěrohodnou soud označil i dceru, která se sama dopisem domáhala toho, aby byla v trestním řízení proti matce vyslechnuta jako svědkyně.

„Její výstup připomínal odříkávání naučeného textu. Používání výrazů, slovních spojení a myšlenkových konstrukcí naprosto neodpovídajících věku, zkušenostem a mentální úrovni dívky vede jasně k závěru, že jde o postoje, názory a myšleny její matky,“ konstatoval soudce.

V Kutné Hoře pobodala ženu, policie řeší pokus o vraždu

Krimi

Podle verdiktu nebude náhoda, že nařčení z týrání se objevilo krátce poté, co matka prezentovala nápad, že se i s dcerou odstěhují do USA. „Cílem obžalované bylo rychle a snadno dosáhnout změny výchovných poměrů, které jí přestaly vyhovovat,“ měl jasno soudce.

Bohužel „snadná“ změna dívku podle znalců natrvalo poznamená. Kromě nezvratně zničeného vztahu s otcem ji pravděpodobně čekají velké problémy ve chvíli, kdy jako dospělá bude budovat a řešit vztahy ve své vlastní rodině.

Podmínka 18 měsíců

Soud nakonec ženu za ohrožování výchovy dítěte, poškození cizích práv a křivé obvinění potrestal osmnácti měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Po Strakonicích se již dva týdny potuluje krajta

Krimi

Otci navíc přiřkl náhradu nemajetkové újmy ve výši 150 tisíc korun. „Trest, ať již bude jakýkoli, jen těžko může cokoli změnit, napravit či snad vést obžalovanou k nějaké sebereflexi a s tím souvisejícím změnám postojů a chování do budoucna. Z toho pohledu pak podle soudu jakýkoli uložený trest nebude naplňovat smysl a účel, jenž zákonodárce pro roli trestu zamýšlel,“ povzdychl si závěrem soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám