Hlavní obsah

Náměstek Stropnický přišel z popudu ČSSD o další kompetence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice, SZ) ve středu přišel o další část svých kompetencí. Rada města na návrh ČSSD odebrala z jeho gesce Institut plánování a rozvoje. Ten má na starosti plánování výstavby ve městě a mimo jiné připravuje metropolitní plán. Podle náměstka jde o účelový krok na základě tlaku developerů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ)

Článek

Informaci o odebrání dalšího penza kompetencí potvrdil náměstek Petr Dolínek (ČSSD), který podle zdrojů ČTK z jednání hlasování inicioval.

„Je to technická záležitost, nikoli záležitost politická,“ uvedl. Koaliční krize se tak dostává do další fáze.

Plivnutí do tváře, tvrdí zelení

Stropnický označil krok koaličních partnerů za účelový. Pražští zelení podle předsedy Ondřeje Mirovského svolají krizové jednání. „Rozhodnutí rady je podle mého názoru na úrovni plivnutí do tváře koaličními partnerovi,“ uvedl Mirovský. Situace je podle něj „extrémně vážná“.

Odebírání kompetencí koaličním partnerům se nezamlouvá  ani Janu Wolfovi (Trojkoalice/KDU-ČSL).

O gesci stavebních předpisů již přišel

Nedávno radní na návrh primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zbavili náměstka přípravy pražských stavebních předpisů.

Se Stropnickým je nespokojeno jak hnutí ANO, tak ČSSD. Ta v úterý informovala, že její zastupitelé jsou připraveni hlasovat pro jeho odvolání.

Šéf ANO Andrej Babiš se již dříve nechal slyšet, že působení náměstka Stropnického je hlavním problémem Prahy. S tímto názorem se ztotožňuje i pražská ČSSD, která mu vytýká neuspokojivé výsledky i nepodložené urážky koaličních partnerů. [celá zpráva]

Trojkoalice, tvořená STAN, lidovci a SZ, se za svého náměstka zatím vždy postavila a jeho odvolání odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám