Hlavní obsah

Náměstek ministra Mládka se vysmál lidem: Chcete služby jako v Polsku, jeďte do Polska

Novinky, zpe, bja
Praha
Aktualizováno

Lubomír Bokštefl je ve funkci náměstka pro telekomunikaci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) necelý týden. V úterý ovšem stihl výsměšně odpovědět na položený dotaz lidem, kteří se ho ptali, proč v Česku není tak levný internet jako v Polsku. Ač se předem omluvil, doporučil jim, že když chtějí stejné služby jako v Polsku, měli by tam odjet. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) Novinkám řekl, že Bokštefl to zjevně napsal v nadsázce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (vlevo) s Lubomírem Bokšteflem

Článek

„Dobrý den, proč nemáme stejné ceny jako v Polsku? Mají k tomu operátoři nějaký důvod (kromě vlastního zisku)?” ptal se jeden ze čtenářů serveru Aktuálně v on-line rozhovoru s náměstkem.

A jaká byla odpověď Bokštefla? „Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska,” odvětil.

Dodal, že zmiňované nízké ceny v Polsku nejsou pro všechny a jsou patrně marketingovým tahem polského operátora. Operátoři v ČR mají podle náměstka jedny z nejlépe vybavených sítí v Evropě a to prý pochopitelně něco stojí. „Na druhé straně konkurenční prostředí u nás není tak silné, aby tlačilo ceny dolů,” připustil.

Vyvíjíme politický tlak, hájí Mládek

Novinky se ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) zeptaly, zda se ztotožňuje s názorem svého náměstka.

Na dotaz, který zněl: „Dobrý den pane ministře, chtěla jsem se zeptat, co říkáte na slova pana náměstka Bokštefla, který v on-line rozhovoru pro Aktuálně čtenářům vzkázal, že chtějí-li stejné ceny za mobilní data, jako jsou v Polsku, ať se tam odstěhují? Souhlasíte s tímto názorem?” Mládek odvětil: „To je fakeový účet, pan Bokštefl nemá Twitter.”

Na námitku, že se nejednalo o příspěvek na sociální síť, ale o on-line rozhovor, Mládek odpověděl, že „to hned prohlédne”. Následně Novinkám sdělil, že to Bokštefl nemyslel vážně.

„Pan náměstek to napsal ve zjevné nadsázce a předem se za to omluvil. Jinak samozřejmě platí vše, co jsme již mnohokrát sdělili: regulátorům poskytneme dostatečný prostor pro to, aby mohli regulovat. Dnes jsme s panem premiérem například jednali s vedením firmy Vodafone, tedy vyvíjíme politický tlak na snížení cen,” podotkl Mládek.

Z odpovědi náměstka se rázem stala jedna z nejsdílenějších věcí na českých sociálních sítích.

Bokštefl je ve funkci pouze tři pracovní dny, předtím pracoval jako poradce pro oblast elektronických komunikací. Spekulovalo se o tom, že mu ministr podepsal jmenovací dekret, protože Václav Moravec chtěl pro svůj pořad účast některého z náměstků MPO. Bokštefl ovšem tuto verzi v neděli ve vysílání popřel. Prý jde o náhodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám