Hlavní obsah

Nakažených v JAR rychle přibývá. Obavy z rozšíření omikronu v Evropě sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická republika, která jako první v listopadu upozornila na šíření varianty omikron, zaznamenala od pondělka zdvojnásobení rychlosti denních případů koronaviru. Novou variantu sleduje i Evropa. Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) ve čtvrtek uvedlo, že během několika měsíců může na starém kontinentu představovat více než polovinu všech případů nákazy.

Foto: Denis Farrell, ČTK/AP

Lidé v nákupním centru v Johannesburgu v Jihoafrické republice (ilustrační foto)

Článek

Nové případy se v JAR šíří exponenciálně už dva týdny, upozornila Michelle Groomeová z tamního institutu nakažlivých chorob (NICD). Minulý týden se zvýšil počet denních přírůstků z 300 na 1000, později země zaznamenávala denně kolem 3500 nakažených, za středu už ohlásila přes 8500 případů.

„Ta rychlost šíření vyvolává obavy,“ sdělila Groomeová. V celé Africe se v minulých sedmi dnech zrychlil přenos koronaviru o 54 procent, v JAR se podle WHO dá v příštích 24 hodinách očekávat až 10 000 případů.

Omikron může vytlačit deltu, míní jihoafrický expert

Svět

Opakované nákazy

Podle NICD byla u 74 procent vzorků sekvenovaných v listopadu zjištěna varianta omikron, poprvé byla ve vzorku odebraném 8. listopadu. NICD zjistil také opakované nákazy variantou omikron, což nebyl případ předchozích variant.

„Původně nákaza chránila před další nákazou (u varianty delta), avšak to není případ varianty omikron,“ sdělila ve čtvrtek na brífinku organizovaném Světovou zdravotnickou organizací (WHO) Anne von Gottbergová z jihoafrického centra pro respirační choroby a meningitidu. Podle prvních údajů se u nakažených zatím neobjevují vážné symptomy covidu-19.

Očkování v Africe nepostupuje dostatečně rychle, podle WHO tam má ukončené očkování 7,5 procenta z 1,3 miliardy lidí. Přes 80 procent Afričanů ještě nedostalo první dávku vakcíny.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

JAR na novou variantu omikron upozornila 25. listopadu a od té doby případy oznámila více než dvacítka zemí, mezi nimiž je i ČR. Na to, že se může rychle rozšířit na starém kontinentu, upozornilo ve čtvrtek Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

„Matematické modely ECDC napovídají, že varianta omikron bude zodpovědná za více než polovinu všech infekcí virem SARS-CoV-2 v zemích EU/EHP do několika měsíců,“ uvedla ECDC v prohlášení.

Evropská unie a Evropský hospodářský prostor (EHP) zahrnují 27 unijních zemí a dále Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám