Hlavní obsah

„Naganský expres“ projíždí Českem

Letoun Tu-154 se v pátek vydal na svou třídenní cestu po České republice. Z vojenského letiště Kbely se převáží do leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku. V historii České republiky se jedná o jednu z největších pozemních přeprav letecké techniky.

„Naganský expres“ projíždí ČeskemVideo: ale, Novinky

 
Článek

Slavné „túčko“ bylo vyrobeno v roce 1996 a od té doby létalo v barvách České republiky jako součást vládní letky. Vozilo české státníky, politiky a také sportovce. Proslavilo se právě také tím, že dovezlo zlaté hokejisty z olympijských her v Naganu.

„My jsme ho necelé dva roky rozdělávali v podstatě šroubek po šroubku a díl po dílu. Těch hlavních dílů, na které byl potřeba jeřáb, bylo deset. Jeden byl trup letadla, další dva jsou vnitřní křídla, dvě špičky křídel, dvě motorové gondoly a dvě části ocasních ploch,“ popsala Novinkám Tereza Šírová, mluvčí Velkého přeletu, jak nadšenci akci nazývají.

Více než pětadvacetitunový trup letounu má na délku před 40 metrů.

Souprava měřící 51,5 metru vyrazila z Prahy na Moravu v pátek v 9:30, zamíří přes Brandýs nad Labem, Poděbrady či Jičín do Milovic u Hořic, kde by měla být odstavena kolem 15:20. Sobotní trasa z Milovic do Břuchotína přes Hradec Králové, Litomyšl či Moravskou Třebovou je naplánována mezi 03:30 a 07:30. Už půl hodiny po půlnoci začne cesta letadla v neděli, do devíti by se měl stroj dostat do Kunovic přes Olomouc, Přerov, Hulín a Otrokovice.

Transport budou na cestě napříč republikou doprovázet policisté, kteří podle policejního prezidia zajistí hladký průjezd bez jakékoliv uzavírky.

Reklama

Výběr článků

Načítám