Hlavní obsah

Nadšenci opět osvětlí bunkry v pohraničí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšném hromadném obsazení a nasvícení bezmála dvou stovek bývalých armádních bunkrů v pohraničí, které se k letošnímu výročí konce II. světové války podařilo zorganizovat skupině nadšenců z Ostravy, se chystá opakování tohoto husarského kousku, tentokrát na výročí mobilizace. Myšlenkou akce je výzva, aby česká veřejnost nezapomínala na vlastní bolestnou historii.

Foto: Boris Renner

Nadšenci letos na jaře k výročí osvobození nasvítili bunkr v Darkovičkách na Hlučínsku. Letos se tam chystají znovu.

Článek

V sobotu 24. září by se tak měla světla rozzářit ještě nad větším počtem opuštěných vojenských opevnění různého typu. Podle informací ze sociálních sítí, kde se účastníci srocují, vše nasvědčuje tomu, že účast bude ještě vyšší než poprvé a pomyslný světelný řetěz, který povede celým českým pohraničím, tak bude ještě hustší. Organizátoři by si přáli, aby se součástí tohoto řetězu stalo tentokrát aspoň 300 bunkrů.

Akci z letošního května organizátoři považují jen za zkušební, protože nynější ročník s názvem Světla nad bunkry označují jako první. „Na jaře se nám podařilo oslovit spoustu lidí ze všech koutů země, kteří přišli večer po setmění k bunkrům a osvítili je. Když jsme to pak probírali, shodli jsme se, že příště tuto akci uspořádáme ve výročí mobilizace, kdy naše myšlenka nabývá ještě většího smyslu a významu,“ řekl jeden z organizátorů akce Světla nad Bunkry Marek Piętoň.

O tom, že z akce Světla nad bunkry se stane tradice, rozhodl právě obrovský ohlas nadšenců při prvním pokusu. „Někteří přišli a udělali na bunkru táborák, jinde bunkry nasvětlili pomocí přenosných svítilen nebo automobilů. V Kozmicích u Hlučína přijeli k bunkru místní dobrovolní hasiči a nasvítili ho reflektorem,“ řekl Piętoň. Sociální sítě pak zaplavily stovky fotografií ze všech koutů země.

„Řekl bych, že prozatím je počet přihlášených účastníků zhruba na stejné úrovni jako při jarní akci. Ale zbývá nám ještě více než týden a stále se přihlašují další jednotlivci i skupiny. Jednotlivé kluby vojenské historie nebo správci bunkrů v těchto dnech stále oslovují další přátele, takže akce bude zřejmě úspěšnější než před půlrokem. Asi nejvíce bude samozřejmě zastoupena linie bunkrů od Bohumína po Opavu, ale začíná se nám také formovat úsek bunkrů kolem Kralického Sněžníku, což je vysoko v horách, bude to asi nejkrásnější úsek,“ dodal Piętoň.

Akce potrvá v sobotu 24. září od 20 do 21 hodin. Výročí mobilizace z roku 1938 sice připadá na den 23. září, v zájmu co nejvyšší účasti se ale akce uskuteční až v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám