Hlavní obsah

Nádraží ve Vysočanech projde rekonstrukcí, trať z Prahy do Lysé čeká modernizace

Právo, Lucie Fialová

Frekventovaná trať mezi Lysou nad Labem a Prahou postupně mění svou podobu. Modernizací prošla železniční stanice Čelákovice, v těchto týdnech se rozbíhají práce v úseku Lysá nad Labem – Čelákovice.

Foto: SŽDC

Vizualizace nové podoby nádraží Praha – Vysočany

Článek

„Klíčovou součástí stavby bude výměna železničního mostu přes Labe, který nevyhovuje současným potřebám železniční dopravy,“ říká generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Svoboda.

Není totiž dostatečně široký. Most nahradí nová nosná konstrukce, která v budoucnu umožní napojení samostatné lávky pro pěší a cyklisty.

Foto: SŽDC

Nahoře stávající most přes Labem dole vizualizace plánovaného přemostění

Projekt počítá s obnovou železničního svršku a spodku, proběhnou úpravy nástupišť v zastávce Čelákovice–Jiřina, železničních přejezdů, mostů, pozemních objektů pro technologii, přístřešků pro cestující, trakčního vedení či sdělovacího a zabezpečovacího zařízení.

Hlavním cílem je zvýšit kapacitu dráhy. Díky optimalizaci trati tudy budou jezdit vlaky až rychlostí 140 km/h. Plánovaná investice dosáhne výše 1,47 miliardy Kč bez DPH.

Hlavní stavební práce začnou v březnu příští rok. Od té doby se cestující musejí připravit na dlouhodobé výluky. Konec stavby se plánuje na listopad roku 2021, dokončovací práce budou probíhat do konce května 2022.

Foto: Mapy.cz

Trať 231 vede z Prahy do Lysé nad Labem a dále do Kolína

Ještě letos by se měla postavit technologická budova odbočky Káraný společně s potřebným zabezpečovacím zařízením.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nádraží Praha Vysočany

Následovat budou další dva úseky: Čelákovice–Mstětice a Mstětice–Vysočany. „Na druhý uvedený SŽDC právě vypsala tendr na zhotovitele,“ uvedl Tomáš Johánek za SŽDC.

Na tomto úseku vznikne do roku 2024 nová zastávka Rajská Zahrada v Praze 14, o které se mluví dlouhá léta a která usnadní cestování zejména obyvatelům Černého Mostu.

Modernizace nádraží Vysočany

Kompletní proměna čeká stanici Vysočany v Praze 9, kde se od roku 1873 střetávají nymburská a turnovská trať. Práce vypuknou letos na podzim.

Foto: SŽDC

Vizualizace nové podoby nádraží Praha - Vysočany. Vzniknout mají nová ostrovní nástupiště.

Na místě vzniknou tři zastřešená nástupiště, která propojí podchod. Podle SŽDC však povede jinudy než ten nynější ze 70. let 19. století, který patří k nejstarším v metropoli. Ve večerních hodinách se jím odváží projít jen stateční.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Na nádraží ve Vysočanech musí cestující přes nevzhledný podcgod

Podchodem v nové stopě lidé zároveň projdou mezi ulicemi Paříková/ Podnádražní a U Vinných sklepů. Nebudou chybět eskalátory a výtahy. Obě ostrovní refýže spojí ještě nový podchod od Krátkého ulice.

Foto: SŽDC

Vizualizace nové podoby nádraží Praha - Vysočany

Z nynějšího podchodu zůstane vstupní portál, který bude začleněn do konstrukce nové fasády odbavovací haly. Starou výpravní budovu srovnají bagry se zemí, nová bude sloužit k odbavení cestujících, prodeji jízdenek, vznikne čekárna a veřejné toalety.

Foto: SŽDC

Vizualizace nové podoby nádraží Praha - Vysočany

Reklama

Výběr článků

Načítám