Hlavní obsah

Nad Prahou visel několikatunový tank

– Praha

Ve dvoraně Armádního muzea na pražském Žižkově ve čtvrtek doslova přistál historický československý tank LTP, získaný z Peru do sbírek Vojenského historického ústavu. Před zraky hostů, mezi nimiž nechyběl ministr obrany Alexandr Vondra či peruánská velvyslankyně v Praze María Susana Landaveri, musel více než sedmitunové vozidlo přes střechu vysoké vstupní brány muzea přenést najatý autojeřáb.

Nový tank pro vojenské muzeumVideo: ČTK

 
Článek

Peruánská armáda si na konci 30. let minulého století objednala 24 těchto strojů u firmy ČKD. Společnost v soutěži porazila firmy Renault, Vickers, Fiat a Škoda. Tanky byly vyvinuty a speciálně upraveny pro pohyb a boj ve vysoké nadmořské výšce okolo 4500 metrů, tedy pro prostředí peruánských And.

První stroj Peruánci přebrali v létě 1938 a už v únoru 1939 stroje pomáhaly potlačit vojenský převrat. V armádě Peru, které se stalo díky dodávce první tankovou velmocí Jižní Ameriky, sloužila vozidla úspěšně až do 70. let minulého století, pomáhala mimo jiné bránit území na severu země.

Knížek připomněl, že jednání o předání tanku začala už před deseti lety v rámci programu, jehož cílem bylo získat a vystavit prvorepublikový československý zbrojní export. "My teď kompletujeme sérii československé tankové produkce z období let 1934-1939. Je to zásadní přírůstek do muzea," řekl ředitel.

Tank, přezdívaný v Peru "il Tankesino", čili "Tančík", dokládá technický um i průmyslovou vyspělost první československé republiky. Jeho osádku tvořili tři muži, vyzbrojen byl škodováckým kanonem ráže 37 milimetrů a dvěma kulomety ze zbrojovky Brno.

Ministr obrany Vondra připomněl, že dodávka do Peru byla pozastavena v září 1938, v době mnichovské krize a zářijové mobilizace československé armády.

"V případě vypuknutí válečného konfliktu s agresivním nacistickým režimem by byly LTP bojovaly v řadách československé armády o naši svobodu a nezávislost," poznamenal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám