Hlavní obsah

Nad hlavy Pražanů vzlétlo dvě stě netopýrů

– Praha
Novinky, nšt

Záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy umožnila ve čtvrtek 199 netopýrům volně vzlétnout do korun stromů v parku Královská obora. Ty našli počátkem února v cihlovém domě v Libni, kde se snažili uhnízdit k zimnímu spánku. Kvůli plánované rekonstrukci se jim to však nepodařilo, a proto byli až do současnosti v rukou záchranářů.

Vypouštění netopýrů v pražské StromovceVideo: Novinky

 
Článek

„Konkrétně se jedná o netopýra rezavého. Když jsme je přijali, mnoho z nich bylo zraněných, a tak bylo potřeba je ošetřit. Poté jsme je zazimovali, po několika týdnech spánku jsme je probudili a začali krmit,“ řekla Novinkám Zuzana Pokorná ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy hl. m. Prahy.

Foto: Novinky

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Praze, umožnila zahnízdit v Královské oboře nové kolonii netopýrů.

Bez včasné záchrany by tato kolonie během mrazů s největší pravděpodobností uhynula. Tito savci se totiž živí převážně hmyzem, krví nebo žábami. Jejich vypuštění zpět do přírody záviselo především na teplejším počasí.

Foto: Novinky

Bez záchrany ošetřovatelů by kolonie netopýrů zimu nepřežila.

„Stromovka je pro netopýry ideální, protože se zde vyskytují všechny druhy netopýrů, které se v Praze vůbec mohou vyskytovat. Mají zde spoustu úkrytů, staré stromy s dutinami, budky a k dispozici také spoustu druhů potravy,“ uzavřela.

Od roku 2018 do poloviny března přijala Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy celkem 302 netopýrů, což je nejvíce za několik posledních let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám