Hlavní obsah

Nacionalisté pozvali do Česka bývalého šéfa Ku Klux Klanu

Praha
Aktualizováno

V době stupňujících se útoků proti národnostním menšinám, pochodů nacionalistů a celkového růstu pravicového extremismu se chystá v ČR přednést své názory bývalý vůdce amerického rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke. Do Prahy ho pozval Filip Vávra, jehož jméno je spojováno s radikálním hnutím Národní odpor. Přednášet měl dokonce na Univerzitě Karlově v Praze. Ta nakonec přednášku zrušila.

Článek

"Tohle je další eskalace. V této situaci je to alarmující,“ varoval ministr pro lidská práva a menšiny v demisi Michael Kocáb. Nelíbí se mu jak samotná možnost, aby Duke prezentoval své názory, tak načasování jeho návštěvy do období zvýšené aktivity českých pravicových extremistů.

Kromě zrušené přednášky v budově Karlovy univerzity v Jinonicích, která se měla zaměřit na téma Dopady imigrace na USA, jsou plánované další přednášky v Praze a v Brně. Iniciátoři však na svém webu podrobnosti tají, údajně se obávají ohrožení ze strany blíže neupřesněných "nepřátel evropských lidí".

Během své návštěvy by měl Duke v ČR propagovat svou knihu Moje probuzení. V českém překladu ji vydalo nakladatelství Kontingent Press. Firma v minulosti vydala řadu kontroverzních titulů, jako například Turnerovy deníky, které popisují povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a pak na celém světě.  

Spisovatel, politik, neonacista...

Duke v minulosti kandidoval neúspěšně na úřad guvernéra za stát Louisiana, díky čemuž se posunul do politických pozic, z nichž prosazoval rovnoprávnost pro všechny občany a vystupoval proti pozitivní diskriminaci.

Ve Spojených státech získal pověst rasisty, antisemity a neonacisty, naproti tomu jeho přednáška o svobodě slova sklidila pozitivní hodnocení před třemi lety v Teheránu na Mezinárodní konferenci k přehodnocení globální vize holocaustu.

Foto: Profimedia.cz

David Duke (zcela vlevo) mezi členy Ku Klux Klanu

:. David Duke (zcela vlevo) mezi členy Ku Klux Klanu

FOTO: Profimedia

Nárůstem extremistického chování v ČR v souvislosti s víkendovým útokem na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku se zabýval v pondělí dosluhující kabinet Mirka Topolánka.

Ministr vnitra Ivan Langer novinářům řekl, že úřady se chtějí víc než dřív orientovat na prevenci, komunikaci a vzdělávání. "V české společnosti je poměrně velký skrytý a latentní rasismus, o kterém se vůbec nehovoří," dovysvětlil Topolánek vládní strategii preventivního i represivního boje s extremismem. Extremistické projevy jsou podle něj daleko užším fenoménem.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám