Hlavní obsah

Nacionalisté budou v Brně protestovat proti islámu

Právo, Petr Kozelka
BRNO

Příznivci Národní strany se sejdou ve středu před polednem na Vídeňské ulici v Brně, aby protestovali proti přítomnosti islámské komunity v České republice. Extremisty prý k protestu vyprovokovala smrt českého velvyslance v Pákistánu Ivo Žďárka.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Setkání není úředně ohlášeno, nacionalisté se na místě sejdou pouze „náhodou“. Policie i strážníci budou ale v pohotovosti.

„Smrt našeho velvyslance byla poslední kapkou, kterou náš pohár trpělivosti přetekl. Máme problém s islamisty, musíme si dávat pozor. Tohle nejsou žádní hodní kluci, to jsou lidé, kteří otvírají dveře fundamentalistům. A kam to pak spěje vidíme ve Francii nebo Holandsku,“ opřela se do brněnských muslimů předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová s tím, že stoupenci strany se v Brně zastaví cestou na mítink v Ostravě.

„Nesvoláváme žádné shromáždění, je to spontánní reakce. Chceme říci, že tady tudy cesta islamistů u nás nepovede,“ dodala Edelmannová a odmítla, že by se spontánností akce pouze obcházel shromažďovací zákon.

Islámská nadace: jsou na špatné adrese 

Konání nacionalistů příliš nerozumí předseda Islámské nadace v Brně Hasan Muneeb. „Jsou na špatné adrese, my jsme se již dávno odsoudili teroristické útoky, i tento útok odsuzujeme. I když podle mého názoru se v tomto případě jedná spíš o politické vyřizování účtů v Pákistánu,“ prohlásil Muneeb s tím, že text pozvánky hovořící i deportaci je velmi vážný a policie by se jím měla zabývat. „Na tuto aktivitu ale nebudeme nijak reagovat, je to jen malá skupina na okraji české společnosti. Naší reakcí bude klid,“ dodal.

Jihomoravská policie nebere avizovaný protest na lehkou váhu. „Budeme celou akci monitorovat a pokud dojde k porušení zákona nebo narušení veřejného pořádku, tak zasáhneme. Přestože s Národní stranou nebyly v minulosti problémy, budeme v případě potřeby schopni do akce povolat dostatečný počet policistů včetně těžkooděnců. Brňané se určitě bát nemusí,“ řekla policejní mluvčí Jana Šípková.

Policisty budou podporovat i strážníci. „Nebylo by ale taktické říkat dopředu jak se chystáme,“ dodala mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám