Hlavní obsah

Na Žižkově vyvrcholilo masopustní období bujarým průvodem

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průvodem masek vyvrcholily v úterý odpoledne masopustní oslavy na pražském Žižkově. Rej masek, v jejichž čele byla postava „žižkovského Pepíka” rozdováděl ulice městské části a přilákal stovky lidí. Kromě zpěvu a tance si lidé mohli užívat i vybraných masopustních pochoutek.

Průvod Žižkovského masopustuVideo: Novinky

 
Článek

Z náměstí Jiřího z Poděbrad vyšel průvod v 17:00 směrem ke stadionu Viktorie Žižkov na náměstí Radost.

„Očekávám, že přijde kolem tisícovky lidí. Žižkovský Pepík průvod vede, mezi maskami nechybí Smrtka, což je symbol masopustu,” jmenuje Jana Belecová, radní Prahy 3 pro kulturu. Nechyběly ani tradiční masopustní masky medvěda či kobyly a uprostřed průvodu jel koňský kočár.

Foto: Novinky

Masky průvodu, kterým vyvrcholil masopust v pražské městské části Žižkov.

Petr Stolař, který ovšem není rodilý Žižkovák, ztvárnil oblíbenou postavu žižkovského Pepíka po dvanácté. „Každoročně je to velká sláva a zábava,” řekl Novinkám Petr Stolař, který ovšem není rodilý Žižkovák.

Žižkovský masopust se letos konal po dvacáté sedmé. Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější akce tohoto druhu v Praze. Masopustní průvod v úterý vyrazil i na Břevnově, z křižovatky Bělohorská směrem k Břevnovskému klášteru se vypravil v 15:45. Letos se konal už 26. ročník.

Foto: Novinky

Masky průvodu, který prošel pražskou městskou částí Žižkov.

Masopust označuje slavnostní období mezi Vánocemi a postním obdobím před Velikonocemi. Počátek masopustu je stanoven po svátku Tří králů, konec závisí na datu Velikonoc a nastává v rozmezí od poloviny února do začátku března. Toto období je spojeno s nejrůznějšími oslavami, které vrcholí poslední dny průvody masek.

Toto období je také spjaté s tučným jídelníčkem. Kromě masitých jídel patří mezi tradiční masopustní pochoutky i nejrůznější koblihy a koláče. Lidé se tak připravovali na postní dobu, která začíná na Popeleční středu.

Divoký masopust: krutost, sex a tučné hody

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám