Hlavní obsah

Na vnitru se ztratily důležité smlouvy, odnesl si je asi bývalý úředník

Právo, Jakub Troníček

Na ministerstvu vnitra se ztratily originály rámcových smluv na poskytování licencí k produktům Microsoft z roku 2008, které později využil resort práce a sociálních věcí k uzavření zakázky na nový systém výplaty sociálních dávek za dvě miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Právě ten je přitom terčem ostré kritiky a antimonopolní úřad v současné době rozhoduje o tom, zda celou zakázku nezruší. K tomu ale potřebuje originální smlouvy z ministerstva vnitra a to je nemůže dohledat. Upozornil na to v úterý Nadační fond proti korupci finančníka Karla Janečka, který za zrušení sporné zakázky u antimonopolního úřadu bojuje.

„Chování ministerstva vnitra je naprosto skandální a předpokládáme, že jak ministr vnitra Jan Kubice, tak premiér Petr Nečas vyvodí důsledky z toho, jakým způsobem je nakládáno s úředními dokumenty a originály smluv na ministerstvu,“ uvedl k tomu analytik fondu Martin Soukenka.

Resort šetří, kdo to byl

Kubiceho mluvčí Pavel Novák v úterý ztrátu smluv potřebných pro rozhodnutí antimonopolního úřadu potvrdil, podle něj je odnesl někdo z bývalých zaměstnanců odboru projektů e-govermentu. „V současné době šetříme, kdo tyto dokumenty odcizil,“ uvedl Novák.

Zároveň dodal, že resort antimonopolnímu úřadu poskytl ověřené kopie smluv, které získal od smluvních partnerů, kteří se na původní zakázce podíleli.

Je to stejné, jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu.
exministr vnitra Ivan Langer

Zda bude pro své rozhodnutí úřad originály vyžadovat, nebo zda mu budou stačit ověřené kopie, zatím není jasné. Šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje se v úterý Právu nepodařilo kontaktovat.

Kritizovaný informační systém ministerstva práce a sociálních věcí je umístěn v tzv. cloudu, tedy databázové aplikaci na internetu. Jejím vlastníkem je podle informací Práva společnost Vítkovice IT Solutions, tedy firma, na kterou má ministr Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho první náměstek Vladimíra Šiška historické vazby.

Kalkulačky i raketoplán

Zakázky na IT byly ministerstvem práce rozdány bez výběrového řízení. Drábek se hájí tím, že postupoval právě podle rámcové smlouvy, kterou v roce 2008 uzavřelo ministerstvo vnitra s partnerem společnosti Microsoft, firmou Fujitsu.

Smlouva s Fujitsu se však týkala jen nákupů licencí k produktům Microsoftu a doplňkových služeb. Úřady práce ale používají zcela nový software, dodaný na základě různých dodatků firmami bez výběrového řízení.

„To, co se smlouvou provedlo Drábkovo ministerstvo, je stejné, jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu,“ kritizoval letos Drábka bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer, který rámcové smlouvy podepsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám