Hlavní obsah

Na Velehrad přijely tisíce poutníků, déšť jim v průběhu mše nevadil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válečný konflikt na Ukrajině a pomoc Česka uprchlíkům vzpomenul v úterý vatikánský kardinál a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka Michael Czerny při kázání na Národní pouti ve Velehradě na Slovácku. Zmínil také potřebu větší srozumitelnosti písma a liturgie při aktuálních překladech.

Národní pouť ve VelehraděVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Uzavřená společnost, společnost bez otevřenosti vůči Bohu a vůči druhým, je totalitní. Totalitní uzavřená společnost ničí svobodu a různost a také schopnost komunikace. A nakonec vede k chaosu, ke "zmatení jazyků". Ve slovanském světě, v němž kdysi působili Cyril a Metoděj, byla v 20. století budována jedna z takových babylonských věží, sovětské impérium nesvobody, lži a násilí,“ uvedl kardinál Czerny.

„Snaha zvrátit běh dějin a obnovit staré impérium vede dnes ke zločinné válce, nejen proti svobodné Ukrajině, nýbrž proti celému civilizovanému světu. Dějiny nás však učí, že všechny babylonské věže pýchy, lži a násilí, všechny uzavřené společnosti, jsou odsouzeny k pádu,“ dodal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kázání se při Národní pouti ujal vatikánský kardinál Michael Czerny.

Povinnost odpouštět není zřeknutí se svých práv

Kardinál také poukázal na výraznější konfrontaci společnosti s násilím a se zločiny agresorů. Zároveň se řečnicky zeptal, jak mají v podobných okamžicích jednat křesťané.

„K tomu jasně hovoří papež František, když říká, že povinnost odpouštět neznamená, že se zřekneme svých práv a budeme nabízet odpuštění zkorumpované moci, zločincům nebo těm, kdo ponižují naši důstojnost. Jsme povoláni milovat každého bez výjimky. Milovat utiskovatele ale neznamená dovolit mu, aby nás dál utiskoval, nebo ho nechat, aby si myslel, že jeho jednání je přijatelné. Důležité je neživit při tom v sobě hněv, nebýt posedlý pomstychtivostí a touhou druhého zničit,“ řekl kardinál.

Křesťané mají 10 nových svatých, na nedělní mši je svatořečil papež František

Evropa

Kardinál Czerny je rodák z Brna, Ve věku dvou let však s rodiči emigroval z komunistického Československa do Kanady. Česká republika podle něj patří k zemím, které nyní prokazují velkorysou vstřícnost vůči obětem války na Ukrajině.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na Dny lidí dobré vůle po oba dny zavítalo dohromady třicet tisíc věřících.

„O České republice se říká, že patří k nejvíce ateistickým zemím Evropy. Avšak právě ochota ujmout se lidí v nouzi svědčí o tom, že Kristus a jeho láska jsou v této společnosti přítomni, a to i v srdcích lidí, kteří se k církvi nehlásí,“ podotkl kardinál Czerny.

Kardinál byl naměkko

Na Velehradě byl ve svém životě poprvé. A přiznal, že byl dojatý. „Už můj tatínek říkal: Možná navenek působím klidně, ale uvnitř jsem naměkko,“ řekl věřícím v úvodu svého kázání.

Dny lidí dobré vůle od pondělí do úterý navštívilo třicet tisíc lidí. V první den to bylo podle organizátorů patnáct tisíc věřících, ve druhý, který je spojený s Národní mší, také zhruba patnáct tisíc lidí. Od návštěvy poutního místa je v úterý neodradil ani déšť.

Válka na Ukrajině není černobílá, řekl papež

Evropa

Při pondělním Večeru lidí dobré vůle mezi sebou věřící vybrali 1,1 milionu korun. Peníze dostane organizace NF ADIUVARE, který založil pražský arcibiskup Jan Graubner. Rozdělí je mezi potřebné studenty z naší země a s válkou postižené Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám