Hlavní obsah

Na třech místech proběhnou vedle voleb i referenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krom krajských a senátních voleb proběhnou ve třech obcích i místní referenda. V Milevsku na Písecku budou moci občasné rozhodnout zda chtějí místo autobusového nádraží obchodní centrum, v Koclířově na Svitavsku již podruhé budou řešit stavbu větrných elektráren a Jakartovicích-Deštném na Opavsku se budou občané vyslovovat ke stavbě kamenolomu poblíž obce.

Článek

V Milevsku by na základě výsledků referenda mohlo dojít k přesunu stávajícího autobusového nádraží a na jeho místě by vznikl supermarket Lidl. Petici proti jeho výstavbě podepsalo již na tři tisíce lidí. Podle jejího iniciátora Václava Hejného jsou ve městě už čtyři podobné supermarkety a místo k výstavbě by radnice měla nabídnout raději místním podnikatelům.

Obyvatelé Koclířova na Svitavsku budou již podruhé hlasovat o tom, zda chtějí v katastru obce postavit větrné elektrárny. Před dvěma lety občané jejich výstavbu odmítli, neboť se obávali hluku a vizuálních dopadů na ráz krajiny.

Třetí referendum proběhne v obci Jakartovice - Deštná. V blízkost obce chce stavební firma otevřít kamenolom. Zastupitelstvo se záměrem investora nesouhlasí.

Aby byly výsledky referend pro místní úřady závazné, musí se referenda zúčastnit minimálně 35 procent oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám