Hlavní obsah

Na Šumavě začne platit od března nové rozdělení zón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava

Příslušnou vyhlášku již podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Park bude nově namísto do tří rozdělen do čtyř zón s různým stupněm ochrany. Ministerstvo a správa parku kvůli tomu čelily žalobě Jihočeského kraje, kterou však soud loni v prosinci zamítl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podepsal jsem vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava. Platit bude od 1. března. Na 15 let, doufám, přinese do parku klid a stabilitu, a jasná pravidla pro správu NPŠ, obce i vlastníky lesů, jak v národním parku pečovat o naši nejcennější přírodu,” uvedl Brabec na Twitteru.

Přírodní zóna, která vznikne na 27 procentech plochy, se ponechá pouze přírodním procesům bez zásahu člověka.

Členění dále zavádí zónu přírodě blízkou, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere téměř čtvrtinu plochy.

Poté je zóna soustředěné péče s více než 46 procenty rozlohy, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nacházejí se v ní hlavně zastavěné a zastavitelné lokality. Rozloha bezzásahového území se prakticky nezmění.

Jihočeský kraj u soudu neuspěl, nové rozdělení zón ochrany na Šumavě platí

Stalo se

Jihočeský kraj, který novou zonaci napadl u soudu, tvrdil, že ho instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón. Justice však žalobu zamítla.

Již od počátku letošního roku platí nové vymezení zón v národních parcích České Švýcarsko a Podyjí.

Velký Javor: Kousek Alp za českými hranicemi

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci kritizují návrh zón na Šumavě

Kritika na novou zonaci v Národním parku Šumava přišla i od nejvýznamnějších českých vědeckých institucí. Ty chtějí, aby se takzvaná přírodní zóna, ve které se...

Výběr článků

Načítám