Hlavní obsah

Na Šumavě vyráží do stop už i běžkaři

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do prvních upravených letošních stop mohou o víkendu vyrazit na Šumavě i běžkaři. V pátek odpoledne začaly rolby s úpravou stop z Kvildy na Horskou Kvildu.

Foto: Pavel Pechoušek

S úpravou stop začaly rolby už v pátek odpoledne

Článek

„Přitom nechybělo mnoho a projekt Bílá stopa, který dlouhodobě vytváří a formuje podmínky pro běžecké lyžování na Šumavě, byl ohrožený. Kvalitní údržba stop je finančně nákladná a každou sezónu stojí zhruba 2,5 miliónu korun. Největší část nákladů historicky nesly šumavské obce. Po změně rozpočtového určení daní a ukončení finanční podpory z programů EU, neměly na Bílou stopu dostatek peněz,“ řekl Právu mluvčí národního parku Šumava Pavel Pechoušek.

Dodal, že rozhodující zdroj peněz se podařilo získat díky intenzivnímu jednání Správy NPŠ s možnými sponzory. Pro letošek se generálním partnerem obcí a NPŠ na údržbu Bíle stopy stala Česká spořitelna, která na sebe bere zásadní podíl nákladů. Atraktivní trasou se letos na Šumavě stává i nová tzv. Šumavská magistrála, která propojí Šumavu od Železné Rudy až k Lipnu.

„Dvakrát týdně se budou na ní upravovat nástupní místa v jednotlivých obcích a magistrála se tak stane páteří šumavských lyžařských stop a navážou na ní další místní okruhy. Celkově budou moci letos běžkaři využít zhruba 600 kilometrů strojově udržovaných šumavských tras, z nichž vede asi 380 kilometrů národním parkem,“ upřesnil Pechoušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám