Hlavní obsah

Na Šumavě a v Jeseníkách chumelilo

Právo, Novinky, ČTK, pem, ch
Aktualizováno

Ještě před týdnem panovaly letní teploty a teď už některé české a moravské hory zasáhla chumelenice. Jejich vrcholy v noci na úterý pokryl sníh, na některých místech ho leží až pěticentimetrová vrstva. Chumelilo na Šumavě i v Jeseníkách. V Krkonoších padal sníh s deštěm v pondělí, dnes hřebeny pokývala silná jinovatka.

Článek

Podle meteorologů není sněžení v polovině září ničím výjimečné, vloni zaznamenali první sníh už 4. září.

Do pěti centimetrů sněhu se drží na šumavském Poledníku, řekl Karel Žlábek z prášilského infocentra. Jinak jsou šumavské stráně zatím ještě beze sněhu. Sněhový poprašek byl v pondělí i na německém Velkém Javoru.

Sníh v polovině září je podle Žlábka na Šumavě časný, ale ne úplně neobvyklý. "Pamatuji si, že tak před třiceti, čtyřiceti lety jsme chtěli jít v polovině září na jeleny a napadlo i půl metru sněhu," dodal.

V jihočeské části Šumavy se výrazně ochladilo, na Churáňově dnes bylo jen 0,7 stupně Celsia, ale beze srážek. V pondělí tam padal déšť se sněhem.

"Je to už klasická zimní povětrnostní situace, výrazná je hlavně tím, že to byla velmi rychlá změna. Prakticky během čtyř dnů spadly teploty o 20 stupňů," řekl meteorolog Gustav Sysel.

Chladné počasí očekávají meteorologové i v příštích dnech, hlavně ve čtvrtek, kdy hlásí četné přízemní mrazíky. Pak by se mělo hodně pozvolna oteplovat, dodal Sysel.

Půl stupně nad nulou, zataženo a mlha, takové panovalo počasí v úterý ráno i na šumavské Horské Kvildě. „Včera padal v nejvyšších partiích Šumavy sice sníh s deštěm, pod nulu ale teplota ještě neklesla. Dnes ráno jsme naměřili zmíněného půl stupně a nyní jsou plus dva,“ řekl Právu v poledne náčelník Horské služby pro oblast Šumavy Michal Janďura.

V Krkonoších ze sněhu nic nezůstalo

V Krkonoších padal sníh s deštěm v pondělí, ale nic z něj nezůstalo. "Sníh tál, ještě než dopadl na zem," řekla pracovnice z Luční boudy na hřebenech hor.

Na Sněžce byly dnes ráno asi dva stupně pod bodem mrazu a vše pokrývala silná námraza. Loni na hřebenech Krkonoš poprvé sněžilo 4. září.

V Jeseníkách bude sněžit i zítra

Sněžení zaskočilo v úterý i návštěvníky Jeseníků. „Sníh začal padat v noci a to ve výškách nad 1100 metrů. Zatím ho je do pěti centimetrů. Fouká čerstvý, nárazový vítr, teplota se pohybuje kolem nuly a tak je na horách téměř liduprázdno,“ řekl Právu v úterý před polednem Martin Chalupa ze stanice Horské služby Jeseníky na Ovčárně s tím, že během noci a zítřka by mělo sněžení ustávat.

„Sněžit bude ještě ve středu a to od 1200 metrů. Od čtvrtka, kdy se bude oteplovat, by se sněhové srážky vyskytovat již neměly a pokud ano, tak v těch nejvyšších polohách a to jen výjimečně,“ informovala Právo Hana Šeděnková z Hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Sněžit v úterý začalo také na nejvyšším vrcholu Beskyd Lysé hoře. „Teplota je těsně pod nulou a stále sněží,“ řekl Právu kolem poledne Stanislav Ondruch z tamní meteorologické stanice. Dodal, že sněžit začalo po půlnoci, zpočátku to bylo s deštěm. „Hned to ale přešlo do sněžení. Teď už jsou asi tři centimetry sněhu,“ doplnil.

Lysou horu pokryla v noci na úterý letošní první sněhová pokrývka.

Na Lysé hoře byla v úterý naměřena minimální ranní teplota minus 0,6 st. C. „Takže žádný velký mráz. Kromě Lysé hory v Moravskoslezském kraji nikde, kde máme stanice, teplota pod nulu neklesla,“ řekla Hana Šeděnková z ostravské pobočky ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám