Hlavní obsah

Na státní dluh jsem vybral desetkrát víc než resort financí za 10 let, chlubí se Zeman

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v neděli v Radiožurnálu pochlubil, že jeho fond na snížení státního dluhu je mnohem úspěšnější než podobné konto ministerstva financí. Podle něj se mu podařilo vybrat mnohem více peněz než ministerstvu za posledních deset let. Státní dluh činí více než 1,6 biliónu korun, na prezidentském účtu je kolem jednoho miliónu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Na otázku na spokojenost se svým kontem na splácení státního dluhu odpověděl: „Chraň bůh, aby byla absolutní.“

„Řeknu vám jen jedno konkrétní číslo. Ministerstvo financí před deseti lety zřídilo zvláštní účet na splácení státního dluhu. Na tento účet se za deset let dohromady nashromáždilo sto tisíc korun, opakuji sto tisíc korun,“ uvedl Zeman.

A pak dodal svůj trumf: „Na prezidentském fondu už je dnes částka vyšší než jeden milión korun, tedy desetkrát větší, a to za dobu desetkrát kratší.“

Nakonec ještě přidal poznámku směrem k novému správci státní kasy, miliardáři a předsedovi ANO Andreji Babišovi. „Pevně doufám, že pokud chceme opravdu snižovat státní dluh, tak toto je jedna z cest, byť symbolická, jak k tomu snižování přispět. Jít prostě příkladem, nekecat a makat, abych parafrázoval jednoho z našich politiků,“ řekl prezident.

Zeman zřídil fond na snížení státního dluhu po svém zvolení prezidentem. Kontroverzi vyvolala jeho podmínka pro podnikatele, kteří se chtěli připojit k oficiální prezidentské cestě do zahraničí, aby do fondu přispěli. Nicméně po negativních ohlasech prezident požadavek stáhnul.

Státní dluh momentálně činí 1,66 biliónu korun.

Zeman: Uzbekistán skýtá kontrakty v hodnotě 15 miliard

Prezident se také vyjádřil k plánované návštěvě uzbeckého prezidenta Islama Karimova, ze které nakonec sešlo.

„S nepříliš velkým nadšením jsem přijal rozhodnutí o odložení, říkejme tomu diplomaticky odložení, uzbeckého prezidenta Karimova, protože se během té návštěvy mohly podepsat mezivládní dohody, které by zahrnovaly kontrakty za 15 miliard korun a vytvořily by tady několik tisíc pracovních míst,“ posteskl si Zeman.

„A současně by se mohlo uzbeckému panu prezidentovi říct, co si myslíme o lidských právech, protože to je vždycky dobré říkat, když máte vůči sobě partnera, a ne to vykřikovat někde na tiskové konferenci,“ dodal.

Ohlášená návštěva rozpoutala protesty organizací bojujících za dodržování lidských práv, které uzbecký režim porušuje. Desítky nevládních organizací zaslaly Zemanovi žádost, aby návštěvu zrušil. Zeman by si s Uzbeky podle svých slov rád dohodnul nové datum návštěvy.

Novináře také ujistil, že s porušováním lidských práv „rozhodně“ nesouhlasí, a dodal, že při své říjnové návštěvě ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě se s ním půl hodiny bavil o vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové.

Odmítnout Amazon je pitomost 

Zeman o zrušení uzbecké návštěvy hovořil v souvislosti s rozhodnutím brněnského zastupitelstva, kterým bylo zamezeno výstavbě skladu Amazonu v hodnotě 2,7 miliardy korun.

„Zamítnu investici, která mi přinese dva tisíce pracovních míst, a mohu tvrdit, ať se na mě příslušní představitelé nezlobí, že to rozhodnutí je pitomé,“ prohlásil.

„Dovedu si představit, kdyby tam byly námitky ekologické, tzn. hlučnost, prašnost, kdyby se vyžadovala i nějaká podpora od společnosti Amazon do městských fondů. Ale když se to bez jakýchkoli předběžných podmínek prostě zatrhne, tak dva tisíce lidí budou bez práce, tečka,“ dodal Zeman, který předtím v rozhovoru zdůrazňoval, že nezaměstnanost s sebou nese i jiné negativní dopady než ekonomické, jako je třeba „ponížení lidské důstojnosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám