Hlavní obsah

Na Sokolovsku rekordně mrzlo, teploměry ukázaly -21,3 stupně

Právo, vor

Rekordních -21,3 stupně Celsia naměřily teploměry ve čtvrtek ráno v Šindelové v Krušných horách na Sokolovsku. Jedná se za posledních čtyřicet let o nejmrazivější ráno v polovině března.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Meteorolog Rudolf Kovařík ze Šindelové ukazuje na teploměru naměřené hodnoty.

Článek

„Za posledních čtyřicet let jsem tady podle mých záznamů mrazivější ráno nezažil,“ uvedl meteorolog ze Šindelové Rudolf Kovařík. „Jedná se i o jednu z nejmrazivějších nocí v rámci celé letošní zimy, což v polovině března také není vůbec obvyklé. Leden ani únor tak hluboké mrazy letos totiž vůbec nepřinesl,“ dodal.

„Je to nejpodivnější zima, jakou jsem kdy zaznamenal. Jednak extrémně vysokými sněhovými srážkami, a pak také podivným rozložením a střídáním teplot. Tak hluboké mrazy byly hned na začátku zimy a nyní, kdy se blíží jaro,“ podotkl Kovařík.

Podle něj teploty pod dvacet stupňů pod nulou přicházely do Šindelové dosud nejpozději do 5. března. „Jak se prodlužuje den a sluníčko svítí déle, tak je obtížnější dostat se přes noc na tak nízké teploty. Větší mrazy byly letos jen 9. prosince, kdy jsem naměřil -22,4 stupně,“ poznamenal meteorolog.

Vloni Kovařík zaznamenal mínus 33 stupňů v únoru a mrazy přes třicítku ovládly Šindelovou před tím jen na Silvestra v roce 1976.

Reklama

Výběr článků

Načítám