Hlavní obsah

Na Silvestra v mikině. V týdnu se krátce ochladí, pak teploty opět porostou

Novinky, hro

Teplý ráz počasí vydrží i po oba sváteční dny, poté se jen nakrátko ochladí. V ranních minimech však bude hrozit náledí, řidiči by se tak měli připravit na komplikace. Ke konci týdne se znovu oteplí a na oslavy příchodu nového roku může být přes den i víc než deset stupňů Celsia, informovala Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Václav Lang, Novinky

Mrazy nás nečekají. Ilustrační foto

Článek

Na Štědrý den se průměrná teplota pohybovala jen kolem jednoho stupně Celsia, což je šest stupňů nad průměrem. Během dne však nebyly výjimkou i teploty přesahující deset stupňů. „Například v Praze byla sedm stupňů Celsia, což odpovídá konci října, v Brně-Žabovřeskách 11 stupňů, což je hezký duben. Dokazuje to jen, že máme za sebou další teplotně nadprůměrný den,” uvedla Honsová.

Velmi teplé budou podle ní ještě i oba sváteční dny. „Ale jak už jsme v prosinci zvyklí, i ten poslední prosincový týden bude hodně proměnlivý - řekla bych, že se tam budou ženit všichni čerti,” uvedla meteoroložka předpověď na poslední týden v roce.

V pondělí ráno je zataženo s nízkou inverzní oblačností, místy se vyskytují mlhy. Během dne mělo oblačnosti ubývat a na většině území může být až polojasno. V místech s oblačností se může ojediněle vyskytnout slabé mrholení. V odpoledních maximech teploty vyšplhají na 4 až 8 stupňů Celsia.

Během nočních hodin by mělo být na Moravě a ve Slezsku zataženo s nízkou inverzní oblačností, teploty se zde budou pohybovat kolem 3 až -1 stupně Celsia. V Čechách se udrží polojasná obloha a teploty klesnou k 1 až -3 stupňům. „Ojediněle pozor na sníženou dohlednost v mlhách,” varuje Honsová.

V úterý bude přes naše území přecházet velmi slabá až slabá studená fronta od severu, z počátku dne tak bude počasí stejné jako v úterý. Čekat tak lze zataženo s nízkou inverzní oblačností a mlhavo, ojediněle polojasno. Během dne pak bude polojasno, na obloze se však začne objevovat frontální oblačnost s ojedinělým mrholením až slabým deštěm. Odpolední maxima 4 až 8 stupňů Celsia.

Ve středu se nad Českou republiku na pár hodin nasune brázda nízkého tlaku vzduchu, očekává se tak oblačno až zataženo, ojediněle s deštěm či mrholením. V ranních hodinách teploměry ukážou 1 až -3 stupně Celsia, hrozit tak může náledí. Odpolední maxima se i nadále udrží mezi 4 až 8 stupni Celsia.

Ve čtvrtek bude přes Česko přecházet okluze, tedy studená a za ní hned teplá fronta. Bude tak oblačno až zataženo, postupně na většině území s deštěm. Během dne se mohou dešťové srážky měnit na smíšené. I nadále bude hrozit náledí, ranní minima klesnou na 1 až -3 stupně Celsia, v odpoledních maximech vystoupají na 2 až 6 stupňů. V Čechách bude foukat čerstvý vítr, pocitová teplota tak bude nižší.

V pátek se očekává velký teplotní skok směrem dolů. „Přes naše území přejde relativně výrazná studená fronta,” upozornila Honsová. Převládat by měla oblačná obloha, očekávají se občasné sněhové přeháňky, a to i v nížinách. V ranních minimech klesnou teploty na 0 až -4 stupně Celsia, řidiči by tak měli dát pozor na náledí a zmrazky. Denní maxima vystoupají na -1 až 3 stupně Celsia.

Sobota se udrží v chladnějším severozápadním proudění, očekává se oblačno až zataženo, ojediněle sněhové přeháňky. Během dne bude od západu přibývat frontální oblačnosti, v noci ze soboty na neděli nás zřejmě ovlivní teplá fronta. V ranních minimech se teploty mohou pohybovat mezi 1 až -3 stupni Celsia, během dne vystoupají maximálně ke čtyřem stupňům nad nulou.

„Neděle, tedy Silvestr i Nový rok, zřejmě budou opět pod vlivem teplého jihozápadního až západního proudění po přechodu teplé fronty. Oba dva dny tak budou podobně teplé jako Vánoce,” uvedla Honsová. V ranních minimech se teploty dostanou mezi 5 až 1 stupeň Celsia, v maximech pak na 6 až 10 stupňů. „Pršet by mělo opět včetně hor,” uzavřela meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám