Hlavní obsah

Na silnicích v Česku leží sníh, silničáři mají napilno

• Aktualizováno

Na většině silnic České republiky leží v sobotu ráno sníh. Většinou je po solení rozbředlý, všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Vyplývá to z údajů silničářů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

V Praze v pátek večer a v noci napadly asi tři centimetry sněhu. Ráno se teploty pohybují okolo minus čtyř stupňů pod nulou, v metropoli je nyní jasno a již nesněží. Silnice jsou většinou sjízdné.

Dopravu v Olomouckém kraji místy komplikují sněhové srážky, viditelnost je snížená a mokré vozovky mohou namrzat. V horských polohách na vozovkách leží zbytky sněhové kaše. Vozovky od středních poloh pokryl nový sníh. Silničáři vozovky ošetřují. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Řidiči jedoucí po dálnici D1 v kraji se musejí připravit na sníženou viditelnost, sjízdná je ale bez omezení. V nížinách jsou vozovky sjízdné bez omezení. Silničáři ovšem varují před tím, že komunikace jsou místy mokré a mohou namrzat. Teplota v Olomouckém kraji se pohybuje od minus pěti stupňů Celsia do plus dvou stupňů Celsia.

V Jihočeském kraji uježděná vrstva sněhu

Ve vyšších polohách Jihočeského kraje leží na silnicích ujetá vrstva sněhu. Jinak jsou komunikace po chemickém ošetření mokré, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Jan Šticha. V noci na dnešek napadlo na jihu Čech kolem pěti centimetrů sněhu a mrzne.

"Veškerá technika je venku a sjízdnost komunikací je zajištěna, nicméně se zvýšenou opatrností," uvedl Šticha. Doplnil, že ledovka se teď netvoří a aktuálně nejsou hlášeny ani žádné mimořádné problémy v dopravě.

Teplota se v kraji ráno pohybovala kolem minus tří stupňů Celsia, odpoledne by měla vystoupit mírně nad nulu. Nadále se podle meteorologů mohou vyskytovat sněhové přeháňky.

Dopravu na Valašsku komplikuje snížená viditelnost, na řadě míst sněží. Silnice zejména ve vyšší polohách jsou mokré po chemické ošetření, sjízdné se zvýšenou opatrností. V ostatních okresech Zlínského kraje jsou silnice holé a vlhké, sjízdné bez omezení.

Teplota ve Zlínském kraji se ráno pohybovala od minus jednoho do plus dvou stupňů.

Silnice nižších tříd na Vysočině pokrývá po nočních sněhových přeháňkách ujetý nebo rozbředlý sníh krytý posypem. Komunikace první třídy a dálnice D1 jsou podle informací krajské správy a údržby silnic po chemickém ošetření převážně mokré. Teploty se drží pod bodem mrazu, silnice mohou namrzat. Řidiči by měli být opatrní.

Podle dispečinku krajských silničářů se nyní v kraji nevyskytují větší dopravní problémy. V noci na několika místech vázly kamiony. Silničáři stále obnovují posyp.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se sněžení může na Vysočině objevovat i přes den. Odpolední teploty by se měly dostat mírně nad nulu.

V Plzeňském kraji musí v sobotu ráno řidiči počítat s komplikacemi při jízdě v horských oblastech Šumavy. Na všech silnicích tam provádějí zimní údržbu silnic, které jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Tato výstraha platí i pro některé další části Klatovska a Sušicka. Opatrní by měli být řidiči i na dálnici D5, jejíž povrch je převážně mokrý.

Teploty v regionu se pohybují od minus šesti stupňů po nulu, silnice tak místy namrzají a mohou klouzat. Na Šumavě někde leží vrstva ujetého sněhu i na komunikacích první třídy, na silnicích druhých a třetích tříd leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Někde jsou zúžené jízdní profily pro předchozím pluhování. V kraji je momentálně polojasno až zataženo, beze srážek.

Na většině silnic na východě Čech leží sníh. Většinou je po solení rozbředlý, všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

V Krkonoších a na Trutnovsku napadlo až 15 centimetrů sněhu. Několik centimetrů leží také na silnicích na Chrudimsku, v okolí Hlinska, v Železných horách a v ostatních výše položených oblastech. Silničáři také upozorňují na možnost vzniku náledí.

Teploty se dnes ráno na východě Čech pohybovaly mezi několika stupni pod nulou až plus jedním. Na většině území bylo zataženo, chumelilo a vál slabý vítr.

V Karlovarském kraji se citelně ochladilo

V Karlovarském kraji komplikuje dopravu ráno především námraza, která se začala tvořit na mnoha místech po nočním ochlazení. Teplota klesla v některých částech regionu k minus deseti stupňům a zvláště povrch méně frekventovaných silnic je kluzký.

Sněžení v kraji ustávalo už večer v pátek, ale s nočním vyjasněním začalo mrznout. Většina silnic první třídy včetně úseků rychlostní komunikace R6 je momentálně mokrá po chemickém ošeření a sjízdná. Silnice druhé a třetí třídy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností a místy na nich ještě leží zbytky sněhu, někdy i zmrazky.

V severních Čechách leží čerstvý sníh

Na severu Čech leží na silnicích čerstvý nebo rozježděný sníh. Před nebezpečím smyku varují policisté na silnici R35 mezi Dlouhým Mostem a Lažany na Liberecku, uvádí dopravní web Policie ČR.

Sněžení komplikuje ráno dopravu především na Jablonecku. Kvůli přetrvávajícím srážkám je snížená viditelnost a na silnicích leží čerstvý sníh. Na silnicích první třídy je sníh většinou po chemickém ošetření rozbředlý, na vozovkách nižších tříd se řidiči mohou setkat se zledovatělou vrstvou uježděného sněhu pokrytou posypem. Na Liberecku, Semilsku a Českolipsku jsou silnice mokré po chemickém ošetření a sjízdné se zvýšenou opatrností kvůli rozbředlému sněhu. Vyplývá to z informací na webových stránkách Ředitelství silnic a dálnic.

V Ústeckém kraji srážky v noci ustaly, silnice jsou sjízdné bez problémů. "Technika v noci vyjela do vyšších oblastí na Teplicku, ale ráno už žádné problémy hlášené nejsou," potvrdil dispečer Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.

Dopravní nehoda nákladního auta a dvou osobních zkomplikovala v noci provoz na spojnici mezi částmi nedostavěné dálnice D8 mezi Lovosicemi a Teplicemi. Na vozovce mezi Velemínem a Bořislaví na Teplicku, kde silnice I/8 překonává nejvyšší úsek v nadmořské výšce 442 metrů, ležela vrstva sněhu, tvořily se i sněhové jazyky. Správa silnic na místo vyslala sypače.

Teploty se v Libereckém kraji pohybovaly dnes ráno mezi šesti a jedním stupněm Celsia pod bodem mrazu. Sněží především na Jablonecku. V Ústeckém kraji dosahují teploty minus čtyř stupňů Celsia, na Teplicku až minus sedmi stupňů Celsia a v Krušných horách mohou teploty klesat až 12 stupňů Celsia pod bod mrazu. Na Děčínsku je zataženo bez srážek, ostatní oblasti hlásí polojasno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám