Hlavní obsah

Na silnicích leží rozbředlý sníh, řidiči musejí být opatrní

• Aktualizováno

Ujetý nebo rozbředlý sníh leží na řadě komunikací ve většině krajů České republiky. Řidiči by proto měli být opatrní. Pozor by si měli dát také na možnou ledovku.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Na některých silnicích leží ujetá vrstva sněhu.

Článek

Na hlavních silnicích Vysočiny ležely ráno po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. Vedlejší komunikace pokrývá ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou s opatrností sjízdné, uvedl dispečink krajské správy a údržby.

Silničáři v noci na úterý obnovovali posyp s 63 sypači. "Zatím nemáme hlášené problémy," uvedla dispečerka krajské správy a údržby.

Na většině silnic v Královéhradeckém kraji leží zbytky sněhu, a to i na silnicích prvních tříd. Na chemicky ošetřovaných silnicích je sníh rozbředlý.

Teploty se v kraji ráno pohybovaly od minus čtyř do minus osmi stupňů. Přes den by mělo být oblačno až zataženo, místy meteorologové očekávají sněžení, které by na horách mohlo být častější.

Na Liberecku mají být řidiči opatrní

V Libereckém kraji v úterý ráno nesněžilo a přes noc se situace uklidnila. I na hlavních tazích však stále mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu, a silničáři proto radí řidičům, aby jezdili se zvýšenou opatrností. Žádné problémy však zatím na silnicích nejsou.

Na většině míst v kraji je zataženo, nefouká vítr a teploty se pohybují od tří do osmi stupňů pod nulou. Na silnicích nižších tříd leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu, a řidiči by tam proto měli jezdit velmi opatrně.

Silnice ve Zlínském kraji pokrýval ráno po pondělním vydatném sněžení rozbředlý sníh, sněhová kaše nebo vrstva ujetého sněhu. Vozovky jsou sjízdné, ale pouze se zvýšenou opatrností.

Silnice první třídy pokrývají zbytky rozbředlého sněhu nebo jsou mokré po chemickém ošetření. Vozovky druhé a třetí třídy pokryl rozbředlý nebo ujetý sníh. V horských oblastech dosahuje vrstva ujetého sněhu až deseti centimetrů. Řidiči by do hor neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Na Olomoucku se přes noc vyjasnilo

Na silnicích Olomouckého kraje ráno ležely zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči na něj narazí na cestách druhých i třetích tříd, místy však i na hlavních tazích. Viditelnost je místy omezena kvůli mlze.

"Přes noc se situace uklidnila a vyjasnilo se. Nyní tady máme minus devět stupňů a skoro jasno. Na silnicích udržovaných chemicky leží zbytky sněhové kaše a na ostatních silnicích je ujetá sněhová vrstva krytá posypem," řekl v úterý ráno dispečer jesenické správy silnic.

Podobná situace je i na druhé straně hor na Šumpersku. Cesty jsou tam rovněž sjízdné se zvýšenou opatrností, správci cest navíc upozorňují na mlhu.

U Lanškrouna zledovatělý sníh

Na většině vozovek v Pardubickém kraji ležel v úterý ráno sníh nebo jeho zbytky. Na státních komunikacích byl často rozbředlý po solení, na menších cestách a ve vyšších polohách uježděný.

Silničáři upozorňují zvláště na zledovatělý sníh v okolí Lanškrouna, například na silnici I/43 Třebovice - Lanškroun - Horní Heřmanice. S uježděnou vrstvou sněhu musejí řidiči počítat na všech silnicích ve výše položených oblastech. Na Hlinecku se místy vyskytují mrznoucí mlhy.

Na silnicích v Krušných horách ležely ráno zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, se zvýšenou opatrností jsou ale sjízdné. Na silnicích třetí třídy je místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V nižších polohách Ústeckého kraje jsou silnice většinou holé a vlhké, sjízdné se zvýšenou opatrností.

Mokré silnice byly po ránu také v okrese Děčín. Ranní teploty se pohybovaly kolem minus pěti stupňů, podobně tomu bylo v Ústí nad Labem. Chladněji bylo v Krušných horách, kde se teploty v sedm hodin ráno držely na deseti stupních pod nulou.

Zbytky sněhu na středočeských silnicích

Jízdu po středočeských silnicích komplikují zbytky sněhu. Řidiči by proto měli být opatrní.

Na Berounsku je místy mlha. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření leží zejména na mladoboleslavské rychlostní silnici R10 a na cestách první třídy na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v okolí Prahy. S ujetou vrstvou krytou posypem musejí řidiči počítat na vedlejších silnicích na Berounsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Rakovnicku a v okrese Praha-východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám