Hlavní obsah

Na silnice poblíž Svitav někdo namaloval zemskou hranici Moravy a Čech

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Zemskou hranici Moravy a Čech někdo potajmu vyznačil bílou barvou na hlavních silnicích ze Svitav na Poličku a Litomyšl. Za hraniční čáru na jedné straně napsal Morava, na druhé pak Čechy.

Zemská hranice namalovaná na silnici Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Kdo za tím stojí, není zřejmé, k dílu se nikdo nepřihlásil.

Provedení vypadá, jako by hranice na silnicích vyznačili profesionální silničáři. Je totiž poměrně zdařilé, jen použitá barva není příliš kvalitní, protože se začíná provozem aut obrušovat.

Hraniční čáry protínají hlavní silnici I/34 i důležitý tah I/35 v místech, kde územím prochází zemská hranice, která je v okolí Svitav vymezena evropským rozvodím Severního a Černého moře.

Název lodi Moskva znovu ve hře

Domácí

Ani silničáři nemají o autorovi díla potuchy, případem „samozvaných hraničářů“ se podle informací Práva začala zabývat policie.

„Dozvěděl jsem se to v úterý a myslím, že obdobné malování hranic nemá smysl, byť nejsem proti tomu, aby byly vyznačeny historické hranice. Taková úprava měla být projednána se správními orgány. Navíc se obávám, aby to nemělo vliv na nehodovost, když budou řidiči přibržďovat a číst nápisy,“ řekl Právu Martin Smetana (Sdružení pro Opatovec), starosta obce Opatovec, na jejímž katastru je na silnici I/35 vyznačena hranice.

„Mně to vůbec nevadí, naopak se mi to líbí. Třeba se někdo zamyslí, proč alespoň při posledním tvoření krajů nebylo respektováno, které obce a města jsou historicky na Moravě či v Čechách,“ svěřil se cyklista, který projížděl přes vyznačenou hranici ze Svitav směrem na Poličku.

Země byly od středověku do roku 1948 nejvyšší samosprávné celky, na které se území dnešní České republiky členilo. Zemské uspořádání bylo zrušeno v roce 1949 a ani hranice nynějších krajů staré zemské hranice nerespektují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám