Hlavní obsah

Na shromáždění Dělnické strany v Litvínově přišlo 60 lidí

Litvínov
Aktualizováno

Na shromáždění příznivců a představitelů krajně pravicové Dělnické strany (DS) se v neděli v litvínovském Zámeckém parku sešlo zhruba šest desítek lidí. DS své aktivity dlouhodobě soustřeďuje na situaci v litvínovském sídlišti Janov, kde žije mnoho Romů, a podporuje nespokojenost ostatních obyvatel. Na shromáždění, i dnes věnovanému tomuto tématu, dohlíželo v parku asi 20 policistů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Příznivci Dělnické strany

Článek

Ze shromáždění se příznivci strany vydali za doprovodu několika policejních dodávek na sídliště Janov, aby zkontrolovali, jak se tam situace vyvinula od jejich poslední návštěvy koncem ledna.

Dělnická strana má svého stínového starostu, čímž dávají najevo nesouhlas s postupem vedení města při řešení situace v Janově. Takzvaným vzdorostarostou jmenovala DS koncem února třiatřicetiletého Vladana Reňáka, středoškolského učitele jazyků z Mostu.

Podle litvínovského starosty Milana Šťovíčka (ODS) parazituje DS na problémech, které radnice již delší dobu řeší.

Severočeští policisté jsou na akci připraveni. Po jedné z loňských akcí strany v Litvínově se extremisté s policií tvrdě střetli. "Policie má v záloze všechny prostředky, aby mohla zajistit veřejný pořádek, řekla v sobotu policejní mluvčí Ivana Baláková.

Shromáždění v prostorách Zámeckého parku ohlásila Dělnická strana s předstihem na rok dopředu, podle tajemnice litvínovské radnice Alexandry Sixtové jednotlivé akce v této lokalitě tedy nemusí znovu oznamovat. Přilehlé ulice, včetně přístupových komunikací do janovského sídliště i jeho ulice, si ale zabraly jiné organizace.

Dělnickou stranu loni navrhla vláda zrušit kvůli tomu, že údajně porušuje zákon a je blízká ultranacionalistickým seskupením. Nejvyšší správní soud ale návrh zamítl s tím, že neobsahuje dostatek přesvědčivých důkazů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám