Hlavní obsah

Na seznamu pohřešovaných Čechů zbývá 15 jmen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ze seznamu pohřešovaných českých občanů v zemětřesením postižené Asie zmizelo ve středu odpoledne další jméno. Dal o sobě vědět další Čech a zbývá vypátrat osud patnácti zbývajících. Úřady se přitom vážně obávají, že sedm Čechů katastrofu nepřežilo.

Foto: Marek Gerych
Článek

Jeden z nich pobýval na Srí Lance a šest v Thajsku.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda po jednání krizového štábu vyzval rodiny nezvěstných lidí, aby souhlasily se zveřejněním jmen svých blízkých. Díky tomu by podle Svobody ministerstvo zahraničí mohlo získat nová svědectví o osudu a pohybu těchto lidí.

"Zveřejnit jména bez souhlasu nemůžeme," zdůraznil Svoboda. Ministerstvo chce vyčerpat veškeré možnosti k nalezení lidí dříve, než případně započne právní jednoroční proces prohlášení za zemřelého.

Svoboda zároveň zopakoval, že se nezměnil počet potvrzených českých obětí ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii. Stále zůstává jedna oběť.

V Thajsku je nyní pohřešováno celkem 12 lidí, na Srí Lance dva, z toho jeden je český buddhistický mnich, a v Barmě jeden, který je rovněž mnich. U obou je snad naděje, že žijí. Náměstek ministra Pavel Svoboda doplnil, že i když počet pohřešovaných klesá, seznam nemusí být úplný. "Mohou být osoby, které nekomunikují," podotkl náměstek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám