Hlavní obsah

Na severu sněží, jinde komplikuje dopravu silný vítr

Právo, Novinky, ČTK, kal, vor, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné vydatné srážky v kombinaci s větrem komplikují v úterý dopravu. Napilno mají silničáři, kteří se snaží udržet vozovky na severu republiky sjízdné, i hasiči, kteří musí ve středních Čechách či na Vysočině odklízet polámané stromy.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4. 2. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin asi 20 centimetrů sněhu. Silničáři v Libereckém kraji uzavřeli podle serveru Dopravních informací kvůli sněžení pro vozidla nad 3,5 tuny cestu přes Oldřichovské sedlo z Oldřichova v Hájích na Raspenavu. Pětikilometrový úsek bude pro nákladní vozidla uzavřen minimálně do půlnoci.

Foto: Dopravniinfo.cz

Silnice nad Harrachovem na záběru dopravní kamery

Problémy mohou mít v případě přetrvávajícího silného sněžení kamiony ve stoupání na Kořenov a Harrachov a dál do Polska. K zablokování provozu na 17kilometrovém úseku z Tanvaldu na Harrachov stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Zatím je silnice pro kamiony průjezdná, silničáři ale řidičům doporučují alternativní trasu do Polska po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. Je jen mokrá a bez problémů sjízdná.

Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, rozbředlý sníh je místy i na hlavních tazích. „Opatrní by měli být motoristé také třeba na libereckém Ještědu,” řekl Petr Šén ze Silnic Libereckého kraje.

Hrozí silný vítr, sněhové jazyky i velká voda, varují meteorologové

Počasí

Sníh a vítr komplikují dopravu i v Krušných horách. „Co mi hlásili z horské služby, tak je problém z křižovatky v Loučné ve směru na Klínovec (1244 m), kde je to ucpané,“ uvedl meteorolog z Šindelové v Krušných horách Rudolf Kovařík.

„Kdo jede na Boží Dar, tak musí počítat s tím, že tam je 25 centimetrů nového sněhu. Je tam velice nepříjemné počasí, protože fouká velmi nepříjemný vítr od 50 do 70 metrů za vteřinu v nárazech a tvoří se tam sněhové jazyky a závěje,“ popisoval meteorolog.

„Silnice jsou průjezdné pouze ve chvíli, kdy projede pluh, a jindy je velký problém projet, týká se to například úseku od Abertamské zatáčky nahoru na Boží Dar,“ dodal Kovařík, podle kterého lze očekávat ještě dnes deset centimetrů sněhu a do středečního rána dalších dvacet.

Foto: Dopravniinfo.cz

Silnice v Kořenově

„Padá těžký sníh, ale před polednem se to roztrhalo a sněžit přestalo,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka. „Sníh dáváme na stranu a roztahuje se to. Samozřejmě že než přijede pluh, tak sníh problémy dělá,“ dodal Bulka.

Hasiči dopoledne hlásili zásahy u čtrnácti případů v souvislosti s meteorologickou situací v kraji. „Jednalo se o dvanáct padlých stromů a dvě čerpání vody. Události jednotky průběžně řeší bez komplikací,“ uvedl mluvčí hasičů Jiří Markusek.

Tisíce lidí bez proudu

Ve středních Čechách hasiči od půlnoci odstraňovali ze silnic čtyři popadané stromy, a to na Rakovnicku a Mladoboleslavsku, a dva případy se staly v okrese Praha-východ.

Kvůli drobnému sněžení hasiči častěji vyjíždějí také k dopravním nehodám. Ráno zasahovali zejména na třetím kilometru dálnice D8 ve směru do Prahy u hromadné nehody čtyř aut. Jeden člověk byl lehce zraněn, dálnice byla dočasně neprůjezdná.

Dálnici D8 uzavřela hromadná nehoda

Krimi

Husté sněžení a nárazový vítr komplikovaly situaci na silnicích ve vyšších polohách Olomouckého kraje. „Na Jesenicku a Šumpersku je veškerá naše technika nepřetržitě v terénu od brzkých ranních hodin. Děláme všechno pro to, aby byly nám svěřené úseky silnic v regionu s opatrností sjízdné,“ řekla Právu v úterý v poledne Iveta Štočková, mluvčí společnosti Eurovia, která se v kraji stará o silnice I. třídy.

Problémy byly podle jesenické policejní mluvčí Terezy Neubauerové jen mezi Lipovou Lázní a Vápennou, na Pomezí, kde uvízlo několik kamionů. „Poté, co to tam silničáři posypaly, se jim podařilo kopec přejet a situace je tam už příznivější,“ uvedla.

Silný vítr zaměstnal hasiče i na Vysočině. Prozatím měli zhruba 20 výjezdů kvůli popadaným větvím a stromům.

Silný vítr se v úterý ráno přehnal i přes jižní Čechy, kde lámal a vyvracel stromy. Kvůli popadaným stromům musela být v úterý ráno uzavřena například silnice první třídy mezi Vimperkem a Strážným na Prachaticku, kterou využívají především řidiči kamionů při tranzitu do Německa.

„Hasiči vyjížděli k zásahům zhruba od úterní páté hodiny ranní a odstraňovali následky silného větru. Nejvíce práce měly jednotky na Prachaticku,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů s tím, že jen během úterního dopoledne vyjeli jihočeští hasiči k více než sedmdesáti událostem.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Hasiči na jihu Čech odstraňovali polámané stromy

Kvůli větru je v tuto chvíli také tisíc pět set domácností bez elektřiny, brzy ráno to bylo dokonce sedm tisíc domácností.

Kolem 16 500 domácností bylo bez proudu i na jižní Moravě. V distribuční síti společnosti E.ON jde o 14 500 domácností, u ČEZ o 2000 domácností.

Foto: kraje Jihomoravského HZS, ČTK

Vítr lámal větve i na jihu Moravy

Na severovýchodě ČR by podle varování meteorologů mohlo v úterý napadnout až 25 centimetrů sněhu, jinde to bude asi 15 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám