Hlavní obsah

Na ruzyňském letišti nouzově přistálo dopravní letadlo kvůli podezření na kouř na palubě

Novinky, kre, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za plné pohotovosti záchranářů i hasičů přistálo ve čtvrtek večer na Letišti Václava Havla letadlo ATR směřující z Prahy do Hamburku. Zhruba 40 lidí preventivně vyšetřili lékaři kvůli možným problémům s dýcháním, potvrdila Novinkám mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Podle mluvčího Českých aerolinií měl kapitán stroje podezření na kouř v kabině.

BEZ KOMENTÁŘE: Nouzové přistání letadla na pražské RuzyniVideo: Novinky

 
Článek

Dvoumotorové turbovrtulové letadlo ATR 42-500 společnosti ČSA dosedlo na letiště nouzově zhruba v 18.30 hodin. Do Ruzyně se vrátilo krátce po startu kvůli podezření na kouř na palubě.

„Pokud signalizace ukáže, že je podezření na technickou závadu, v tomto případě na kouř v kabině, pak kapitán rozhodne nepokračovat v letu a vrátit se zpět na letiště,” řekl Novinkám v pátek mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Cestující vystoupili standardně. Nemůžeme vyloučit, že tam stopa kouře byla,” dodal mluvčí.

Aerolinky cestující preventivně odvezli do nemocnic v Motole a Střešovicích. Podle mluvčího nikdo z nich neutrpěl žádné zranění.

„Nikdo v nemocnicích nezůstal, neměli žádné zdravotní problémy”, uvedl Šabík.

„V motolské nemocnici jsme přijali 35 lidí, kteří trpěli příznaky intoxikace zplodinami, a kteří byli na palubě letadla do Hamburku. Další pasažér převoz do nemocnice odmítl, nicméně před chvílí volal s tím, že se mu udělalo nevolno, a proto míří rovněž do nemocnice,“ potvrdila ve čtvrtek před desátou večer Novinkám Danková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na palubě bylo celkem 59 cestujících. Šestnáct z nich ještě před čtvrteční půlnocí odletělo z pražského letiště do švédského Götteborgu, kam původně mířili s přestupem v Hamburku.

Zbytku pasažérů ČSA zajistily ubytování v hotelech a do německého přístavního města by měli odletět v pátek.

Vyšetřování přesné příčiny poruchy na palubě ATR 42-500 může podle mluvčího ČSA trvat i několik dní. „Technici to prohlédnou a někdy to trvá dny, někdy déle, než se podaří zjistit, co byla příčina,” dodal Šabík.

Reklama

Výběr článků

Načítám