Hlavní obsah

Na policejním prezidiu působí bývalý kmenový příslušník StB

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi důstojníky na policejním prezidiu existuje už nějakou dobu pnutí kvůli tomu, že tam ve vysoké funkci na úrovni ředitele působí bývalý kmenový příslušník StB. Ministra vnitra Františka Bublana několik z nich požádalo o jeho odvolání. Vysoký policejní důstojník byl v minulosti příslušníkem protiteroristické XIV. Správy StB.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeň v tuto chvíli zpracovává návrhovou část nového Strategického plánu města Plzně.

Článek

Vyučoval také na I. fakultě StB Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti příslušníky rozvědky, kontrarozvědky a vojenské kontrarozvědky. 

"Ministr vnitra záležitost předal k šetření na bezpečnostní odbor ministerstva vnitra, který by měl prověřit, zda a nakolik jsou uvedené skutečnosti pravdivé," řekla Právu mluvčí ministerstva Radka Kovářová. O tom, jak dlouho bude prověřování trvat, odmítla spekulovat. "Nedá se to odhadnout," poznamenala.

"Jsem upřímně překvapen. Podle mého soudu musel projít určitými prověrkami. Určitě by nezastával takový post, kdyby jeho minulost byla tak kritická," svěřil se Právu náměstek policejního prezidenta Ladislav Husák. Podle něj se jedná o jednoho z nejlepších odborníků v dané oblasti. Nicméně i on připustil, že nechá svého podřízeného prověřit.

Zná detaily zabezpečení

Šéf speciálního policejního odboru se mimo jiné podílí na zabezpečení ochrany předsedy vlády, parlamentu, senátu, ministrů vnitra a zahraničí. Zajišťuje také ochranu státních návštěv a akcí, jakými byly například zasedání Mezinárodního měnového fondu či Summit NATO.

"Má přístup ke všem utajovaným informacím týkajícím se způsobu zajištění akcí. Z titulu funkce navíc zná způsob zabezpečení pracovišť Úřadu vlády, parlamentu a Senátu. To vše ví člověk, který aktivně spolupracoval s StB," podivuje se jeden z rozhořčených policistů, který si nepřeje být jmenován.

Policejní důstojník je prověřen na stupeň utajení D (důvěrné). "Domníváme se, že prověrka byla provedena účelově na tak nízký stupeň. Vyšším utajením by totiž nemohl vzhledem ke své minulosti vůbec projít," myslí si policista.

CIA mu prý nevěří

Podle něj ho má navíc americká tajná služba CIA na indexu vedeného jako nedůvěryhodného. Mluvčí tiskové sekce americké ambasády Helena Stehlíková nechtěla informaci komentovat. "Takové informace bohužel nesdělujeme," řekla Stehlíková.

Na první stupeň V - vyhrazené prověřuje policie. Vyšší stupně jsou pouze v kompetenci Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Podle mluvčí NBÚ Drahomíry Brabcové o stupni prověření ale rozhoduje statutární orgán, v tomto případě bezpečnostní ředitel policejního prezidia. Oprávněnost výše prověření NBÚ už nekontroluje.

"Pokud požádají o stupeň prověření například na důvěrné, tak to už dál není náš problém," poznamenala Brabcová. Ve výjimečných případech pak podle ní může ministr vnitra pověřit policii zajištěním bezpečnostních prověrek včetně vydávání a odnímání osvědčení o nich. "Ke každému tabulkovému místu je přiřazen stupeň utajení," uvedl Husák. Prověření svého podřízeného na stupeň důvěrné proto považuje za dostatečné.

Takzvaná XIV. správa byla zřízena v lednu 1980. Zabývala se bojem s organizovaným převaděčstvím přes státní hranice. "Objektem jejich zájmu byli zřejmě i občané bývalé NDR. Dále se specializovala na mezinárodní terorismus a únosy letadel. Zanikla k 1. prosinci 1985," řekl Právu mluvčí Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování Jan Srb.

Jeho spolupracovník Petr Cajthaml upřesnil, že po zániku XIV. správy její kompetence převzala druhá (kontrarozvědka pro boj s vnějším nepřítelem) a jedenáctá správa (únosy letadel). Samostatnou součástí pak byl útvar zvláštního určení, takzvané protiteroristické komando, které se mimo jiné nasazovalo při potlačování demonstrací. "Jako specialista mohl být do zásahového útvaru začleněn," uvedl Cajthaml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám