Hlavní obsah

Na Olomoucku uhynuly v řece Moravě tisíce ryb

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tisíce ryb různých druhů a velikostí uhynuly v řece Moravě u obce Bolelouc na Olomoucku. Případem se nyní zabývají odborníci a policie. Právu to v pondělí řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Úhyn byl nahlášen okolo půl deváté ráno. „Došlo k němu nad jezem v Bolelouci,“ upřesnila policejní mluvčí Irena Urbánková.

„Na místo vyjeli profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní hasiči z Dubu nad Moravou. Po příjezdu začali spolupracovat s rybáři. Na hladině nebylo patrné žádné znečištění, přesto však na řece plavaly uhynulé ryby,“ konstatovala Hacsiková.

Hasiči podle ní na šesti různých místech odebrali vzorky vody, které se budou odesílat k rozboru do Chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm. Kvůli nízkým hodnotám kyslíku ve vodě snížili hladinu jezu, čímž zvýšili průtok vody. Současně s tím pomocí plovoucího čerpadla začali vodu v řece provzdušňovat.

Kromě policistů a hasičů se na místo dostavili mj. pracovníci odboru životního prostředí olomouckého magistrátu. „Policisté se případem zabývají a veškeré okolnosti, souvislosti a příčiny úhynu ryb zjišťují,“ dodala Urbánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám