Hlavní obsah

Na obloze bylo vidět částečné zatmění Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve 20:20 začalo v pondělí večer maximum zatmění Měsíce, trvalo do 21:18. Stín Země zakrýval pravý spodní okraj Měsíce, který byl lomem světla v atmosféře zabarven do hněda. Nejlépe ho mohli vidět obyvatelé jihovýchodní Moravy, a to ještě několik minut před maximem, uvedl astronom a fotograf Petr Horálek.

Záznam živého vysílání z částečného zatmění Měsíce z pražských VysočanVideo: Novinky

 
Článek

Maximum pondělního částečného zatmění nastalo zhruba v čase východu Měsíce. „Díky tomu můžeme vidět zemský stín na Měsíci i na obloze. Při východu Měsíce se na obloze zvedá taková atmosférická opona – stín Země vržený do zemské atmosféry. A ten samý stín, jen o takových 400 000 kilometrů dále, je vržen na Měsíc," popsal úkaz Horálek.

Živé vysílání částečného zatmění Měsíce

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Částečné zatmění Měsíce z pražských Holešovic

Průběh zatmění nad ČR, 7. srpna 2017
Maximální fáze zatmění: 20 hod. 20 min. SELČ
Východ Měsíce (Praha): 20 hod. 28 min. SELČ *
Konec částečného zatmění: 21 hod. 18 min. SELČ
Konec polostínové fáze: 22 hod. 51 min. SELČ **
* Na ostatních místech našeho území se čas východu Měsíce liší v minutách.
** Tato fáze není očima pozorovatelná.

Pro sledování zatmění, kdy v zemském stínu zmizí asi čtvrtina Měsíce, bylo nevhodnější vyvýšené místo, třeba v přírodě na horách. Lidé si také měli pro co nejlepší zážitek najít pozici, kde bude výhled na východojihovýchod co nejméně zakrytý domy či stromy.

Foto: Petr Horálek, Astronomický ústav AV ČR

Simulační snímek maximální fáze zatmění při pohledu dalekohledem na tmavé obloze. Takto bude úkaz viditelný například z Asie, v ČR bude obloha ještě světlá.

V Praze vyšel Měsíc až osm minut po maximu úkazu, pro pozorování na tom byla mnohem lépe jihovýchodní Morava. I když byl úkaz viditelný pouhým okem, astronom Horálek doporučil si vzít obyčejný triedr.

Za rok přijde „zatmění století”

Další zatmění viditelné z Česka nastane za necelý rok, 27. července 2018.

Půjde o první úplné zatmění Měsíce viditelné nad naším územím od roku 2015 a navíc nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století.

Reklama

Výběr článků

Načítám