Hlavní obsah

Na následky týrání loni zemřelo 28 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týrání loni v České republice nepřežilo 28 dětí. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí řešily úřady celkem 7525 případů týrání, zneužívání či zanedbávání péče. V souvislosti se Světovým dnem prevence týrání a zneužívání dětí z dat vyplynulo, že kauz přibývá.

Foto: Profimedia.cz

Celkem deset chlapců a 18 děvčat loni podle statistik sociálních pracovníků kruté zacházení nepřežilo.

Článek

Zatímco třeba fyzické týrání zažilo loni 836 chlapců a děvčat, v roce 1997 to bylo 600 dětí. Psychický nátlak poznalo loni 952 dětí, před 15 lety 169.

Týrání loni nepřežilo celkem deset chlapců a 18 děvčat. V nemocnici skončilo 183 dětí. Tělesné poškození má 88 dětí a psychické trauma pak 668. Po sexuálním zneužití otěhotnělo 33 dívek.

Ochrana v rodině často nefunguje

Také podle statistik Dětského krizového centra ohrožených dětí přibývá. "Neradostné dětství rozhodně není problémem patřícím do historie či problémem, který by se týkal jen dětí ze zemí třetího světa," uvedlo centrum. Loni se začalo starat o 293 chlapců a děvčat, z předchozích let pečovalo ještě o dalších 191 ohrožených dětí.

V minulém roce pracovníci centra řešili o 30 procent víc případů sexuálního zneužívání, tedy o 36. Podle zástupců střediska navíc dětské oběti často vyrůstají v nefunkčních rodinách a nemohou se na ochranu od svých rodičů spolehnout.

Sociální pracovníci v Česku loni evidovali 813 kauz sexuálního zneužívání. Ještě ani šest let nebylo 37 chlapcům a 85 děvčatům, z nich 28 dětí nemělo ani tři roky.

Podle expertky Evy Vaníčkové ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy dívky zažívají většinou sexuální zneužívání v rodině, trvá i několik let. Pachatelem bývá obvykle otec vlastní či nevlastní, pak také bratr. Chlapce většinou zneužívají cizí osoby, dítě je ale často zná. Bývají to učitelé, vedoucí kroužků či rodiče kamarádů, popsala Vaníčková. Podle ní případ trvá měsíce, výjimečně pak rok až dva.

Na týrání upozorní škola, lékaři i policisté

Opakovaně loni týrání, zneužívání a zanedbávání zažívalo 3219 dětí. Úředníci se setkali s celkem 836 případy fyzického týrání. Téměř ve dvou třetinách případů své potomky bili či jim jinak ubližovali rodiče, v další skoro pětině pak členové rodiny.

Nejčastěji se na sociální úředníky obrátila škola, lékaři a policisté. Téměř 450 bylo pak anonymních hlášení. Pro pomoc si na úřad přišlo samo také 209 hochů a děvčat.

Reklama

Výběr článků

Načítám