Hlavní obsah

Na kotlíkové dotace si vystála frontu asi dvacítka lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Asi dvacítka lidí čekala v pondělí ráno v Praze na začátek přijímání žádostí o kotlíkové dotace. Podatelna ve Škodově paláci se otevřela v 8 hod., do budovy je úředníci pustili asi hodinu předem. Někteří měli i kempinková křesílka, pár jich před úřadem nocovalo.

Na přijetí žádostí o kotlíkové dotace čekalo v Praze asi 20 lidíVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Hlavní město schválilo pravidla dotačního programu, který má zlepšit kvalitu ovzduší. O kotlíkové dotace si tak může zažádat ten, kdo ve své domácnosti využívá kotel na pevná paliva s ručním vytápěním. Cílem je snížit emise z lokálního vytápění domácností.

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím hlavního města v Praze rozdělí 23,7 miliónu korun, dostane se zhruba na 160 žadatelů.

„Byla jsem sedmá v řadě a šlo to celkem rychle, protože v 8 hodin se otevřela podatelna a v 8.02 jsem to měla vyřízené. Manžel tu čekal od čtyř hodin od rána a já jsem ho přišla vystřídat v půl sedmé a čekala jsem tu doteď,” řekla Novinkám žadatelka o kotlíkové dotace.

„Dotaci využijeme na tepelné čerpadlo. Topili jsme kotlem na tuhá paliva, takže teď to měníme na tepelné čerpadlo,“ dodala žadatelka.

O výměnu kotlů je zájem

Kotlů, které splňují podmínky výměny, je v Praze asi 4000, hlavně v okrajových městských částech. Jde například o Řeporyje, Suchdol a Slivenec. Příspěvek na výměnu kotle na pevná paliva s ručním přikládáním je nejvýš 150 000 korun nebo až 85 procent nákladů. Už při podání žádosti ale lidé museli mít kotel vyměněný.

Související téma

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ve většině krajů je o výměnu starých kotlů velký zájem, MŽP tak přispělo už na více než 10 000. V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun. Druhá, také se třemi miliardami korun, by měla začít počátkem příštího roku. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100 000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v tuzemsku.

Reklama

Související články

Na plynový kotel dotace až 127 500 korun

Výhodná doba pro výměnu kotlů na plyn je podle Českého plynárenského svazu (ČPS) právě nyní. Stát bude totiž podle Svazu dotovat nejen nové kotle a jejich...

Výběr článků

Načítám