Hlavní obsah

Na kladenském stadiónu se otrávily hokejistky

KLADNO

Několik mladých hokejistek se v sobotu na kladenském zimním stadiónu otrávilo oxidem uhelnatým. V nemocnici skončilo osm dívek. Všechny v neděli opustily místní nemocnici. Policie případ vyšetřuje jako podezření na obecné ohrožení.

Foto: Květa Korbářová

Přijďte oslavit Den zvířat do Svitav

Článek

Nebezpečný plyn unikl z místní rolby na úpravu kluziště, řekl mluvčí magistrátu Ladislav Pavlík. Podle něj únik z rolby potvrdili i hasiči, kteří přijeli nehodu vyšetřovat se speciální laboratoří.

"Rolba není v ideálním technickém stavu. Proto jsme před nedávnem rozhodli, že koupíme novou," dodal.

"Plyn unikl z rolby přímo při zápase mezinárodního turnaje v ženském hokeji. Dvě hokejistky Karviné byly převezeny do nemocnice," řekl Novinkám Jiří Němec, asistent trenéra kladenského ženského týmu. Dodal, že si hokejistky stěžovaly na nevolnost již v proběhu turnaje, který dnes končí.

Tradičního hokejového klání se účastnily čtyři domácí týmy spolu s Kanaďankami, Ruskami, Slovenkami a Američankami.

Stačí malá koncentrace

Oxid uhelnatý (CO) se v krvi chemicky váže na červené krvinky. Největší nebezpečí plynu tkví v tom, že se na takzvaný hemoglobin váže asi 220krát lépe než kyslík, takže stačí velmi malá koncentrace oxidu uhelnatého, aby zablokoval schopnost krve vázat a přenášet kyslík. Vzniká tak tkáňová hypoxie, která se může například projevit nevolností a zvracením. Při navázání více než 60 procent hemoglobinu hrozí smrt.

Podobný případ jako v Kladně se stal v březnu 2003 na zimním stadionu v Chrudimi, kde výfukové plyny z rolby udržující ledovou plochu přiotrávily několik dětí. Dětem se během hokejového utkání elévů udělalo špatně. Ošetřili je zdravotníci záchranné služby, žádné však nemuselo do nemocnice. Měření koncentrace emisí v hale prokázalo vyšší koncentraci oxidu uhelnatého.

Výfukové plyny z rolby byly také příčinou otravy osmi důchodců v březnu 2002 v Krkonoších. Během cesty na rekreační chatu unikaly výfukové plyny do přepravního prostoru rolby. Jeden z důchodců měl vážnou otravu, ostatní byli v nemocnici na pozorování.

Podobný druh nehod je v ČR poměrně ojedinělý. Častější jsou případy, kdy si otravu výfukovými plyny zvolí lidé jako prostředek sebevraždy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám