Hlavní obsah

Na Jeseníky a Beskydy se žene vichřice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr, který se žene na Jeseníky a Beskydy, podle numerických modelů v nárazech překoná 110 km/h a dosáhne tak intenzity vichřice. Už během středečního odpoledne zaznamenali meteorologové v Beskydech náraz větru o rychlosti 108 km/h, kolem 70 km/h měl vítr i v nížinách. Nejintenzivnější řádění vichru se očekává mezi 20:00 a 02:00.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Numerické modely ukazují, že v Jeseníkách a Beskydech bude vichřice, rychlost větru tedy přesáhne 110 kilometrů za hodinu,“ řekla Novinkám ve středu v podvečer Dagmar Honsová z Meteopressu.

Po 2. hodině ráno by měl podle ní vítr začít slábnout, ale od šesti hodin bude opět zesilovat. "Nejhorší situace bude panovat do čtvrtečních 16 hodin,“ upřesnila Honsová.

Podle Honsové je dokonce možné, že se v Beskydech a Jeseníkách objeví blesky. "Bouřka přitom u nás vůbec není typická pro říjnové období,“ upozornila Honsová.

V Čechách "kosa", na Moravě hic

Přes území České republiky v současnosti směrem k severu postupuje od Alp tlaková níže, která se vytváří na zvlněném frontálním rozhraní. Kvůli ní budou v České republice panovat výrazné rozdíly v teplotách. Zatímco na jižní Moravě je možné, že teploty vystoupí až na 20 stupňů, na severozápadě Čech se odpolední maxima vyšplhají stěží na pět stupňů.

"Krušné hory jsou pod sněhem, na Klínovci je osm centimetrů stejně jako na Božím daru,“ připomněla Honsová.

"Veliké rozdíly mezi západem a východem republiky budou patrné již po ránu. V západních Čechách, zejména v Ústeckém a Karlovarském kraji, budou ranní teploty maximálně do dvou stupňů a v Krušných horách se od 700 m n.m. objeví sněžení. Morava se naopak probudí do čtvrtečního rána s příjemnými 15 stupni,“ uvádí se v předpovědi Meteopressu.

:. Teplotní rozdíly mezi západem a východem ČR budou ve čtvrtek značné. Zdroj: Meteopress

Situaci má na svědomí rozdílné proudění. Zatímco na západ republiky se od severu nasouvá chladná vzduchová hmota za Severního moře, na Moravu a Slezsko proudí od jihu vzduch teplý. Rozdíly se pomalu začnou vyrovnávat až v pátek, v sobotu už bude na celém území víceméně stejně, odpolední maxima se dostanou na osm až 12 stupňů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám