Hlavní obsah

Na jaře online výuka bez 270 tisíc dětí

Právo, Stáňa Seďová

V tuto chvíli se v mnoha školách teprve opakuje látka, kterou měli žáci zvládnout na jaře. Podle dubnového šetření školní inspekce se tehdy při prvním uzavření škol zapojilo do online výuky zhruba 80 procent dětí ze základních a středních škol. Výuka na dálku se na střední školy v některých regionech opět vrátí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pomalejší rozjezd je podle Renaty Janecké, ředitelky ZŠ Štefánikova v Pardubicích, znát u všech ročníků.

„Starší i mladší žáci ztratili učební návyky. U starších stále ještě opakujeme. I když jsem měla se svými studenty online hodiny pravidelně, vidím, že mezery v učivu mají. Proto jsme vděční za každý den ve škole,“ řekla Janecká.

Starší i mladší žáci ztratili učební návyky. U starších stále ještě opakujeme
Renata Janecká, ředitelka ZŠ

Podle Českého statistického úřadu navštěvuje základní školy zhruba 941 tisíc žáků a střední školy 421 tisíc studentů. Odhadovaná dvacetiprocentní neúčast tak v reálných číslech šplhá k 272 tisícům dětí.

Analýza: Zavření škol by snížilo reprodukční číslo jen málo

Domácí

„Těch dvacet procent byl odhad ředitelů na počátku výuky na dálku. Někteří žáci a jejich rodiče, kteří neměli možnost se účastnit online výuky, komunikovali jiným způsobem. Například si chodili vyzvedávat úkoly do schránek na školní bráně.

Odhadovali jsme, že zcela odříznuto, tedy bez jakéhokoli úspěšného kontaktu školy s rodinou, zůstalo asi deset tisíc dětí. Ale pravděpodobně to bylo víc,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Jak řešit distanční vzdělávání, když tříd v karanténě přibývá? MŠMT poslalo školám návod

Věda a školy

Že zůstalo od školy zcela odříznuto pravděpodobně více dětí, potvrzují průzkumy prováděné v menším měřítku. Například Praha 7 si udělala vlastní analýzu na šesti ZŠ. „Zjistili jsme, že neúčast na distanční výuce dosahovala až deseti procent. Šlo o případy, kdy se škole vůbec nepodařilo dítě ani rodinu kontaktovat. Reagovali jsme mimo jiné distribucí notebooků,“ řekla Právu radní Prahy 7 Hana Šišková (Praha 7 sobě).

Na zabezpečení základních škol prostředky potřebnými pro distanční vzdělávání vyjednal ministr Robert Plaga (za ANO) na vládě 1,3 miliardy korun. Nezisková organizace Člověk v tísni (ČvT) již přímo podpořila na dva tisíce dětí, které se na jaře nemohly zapojit do výuky, a zapůjčila 150 notebooků, což je jen průběžné číslo.

Nakaženo na 400 učitelů. Stačily na to dva týdny

Koronavirus

Ministerstvo uvádí, že nejsložitější situace je v tomto směru v regionech s nízkým socioekonomickým statusem, zejména ve vyloučených lokalitách. Právě rodiny odsud jsou nejčastějšími klienty neziskovek.

„Mohu uvést příběh Honzíka. Jeho rodina žije na ubytovně, rodiče jsou nezaměstnaní, mají jen základní vzdělání. V takových rodinách běžně bývá maximálně jeden chytrý telefon. Honza měl problémy s docházkou i prospěchem už před pandemií. A pak přišel covid. Bez kontaktu se školou by se dostal do tak hluboké propasti, ze které by se možná už ani nevysvobodil,“ popsal jeden z případů Martin Kovalčík z ČvT.

Prymula: Nouzový stav omezí vzdělávání a volnočasové aktivity

Domácí

„Zapůjčili jsme jim notebook. Je důležité, aby byl stále náš a nemohl jim ho zabavit exekutor nebo neskončil v zastavárně. Připojili jsme ho na síť a naučili používat. S tou podmínkou, že se Honzík bude účastnit našeho doučování na dálku. Každý týden ho náš dobrovolník dvě hodiny doučuje, ptá se, jak mu to jde, čemu nerozumí,“ popsal Kovalčík aktivity organizace, která od 15. září do 8. října spustila sbírku Lepší škola pro všechny.

Od pondělí přejdou na dva týdny na výuku na dálku střední školy v okresech, které jsou na takzvaném semaforu nákazy koronavirem označeny červenou nebo oranžovou barvou. Výjimkou bude praktická výuka. Oznámili to ve středu ministři zdravotnictví a školství Roman Prymula (za ANO) a Robert Plaga (ANO).

Děti pořád na telefonu? Díky těmto aplikacím se při hraní budou i učit

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám