Hlavní obsah

Na internetu nabízené vzory smluv bývají staré a plné chyb

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzory smluv nabízené na internetu zdarma nebo za zdánlivě malý poplatek jsou pro právní laiky ve skutečnosti velkým rizikem. Jak Právu potvrzují lidé z právní praxe, obsahují v sobě mnoho nepřesností, chyb, scházejí v nich podstatné formulace a hlavně neodráží nový obří občanský zákoník, jenž mnohé výrazně změnil, ale vlastně se ještě úplně přesně neví jak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klíčové pro dobře vyladěnou smlouvu jsou totiž i výkladová stanoviska Nejvyššího soudu, která by právníci měli sledovat. Právě u občanského zákoníku přitom dnes mnohdy tápou i soudci a zkušení právníci, tzv. se čeká, až se „věci prosoudí,“ tedy až jasný výklad nového občana vznikne tvořivostí soudců a právníků. Výklady se tedy mohou v čase i měnit. Ve vzorových smlouvách na internetu se to neodráží.

Člověk nemá u vzorů žádnou jistotu a garanci, že smlouva je udělaná dobře, a nebude později pro formální chybu soudem zneplatněna.

Nemovitost za milióny a smlouva zadarmo?

„Když prodávám například nemovitost za milióny, tak je přece nesmysl šetřit na právníkovi, a smolit smlouvu někde s pomocí kdo ví kde staženého vzoru. V okamžiku, když se pak lidé dostanou do sporu nebo naletí, tak už právníka vyhledají, ale to už bývá dost pozdě brečet nad rozlitým mlékem. Přitom do patové situace je mnohdy dostane chybějící nebo nešťastná formulace ve smlouvě,“ potvrdil Právu plzeňský advokát František Koranda.

Jeden příklad za všechny jsou stránky Vzory-zdarma.cz. Podle právníků jsou zpracované podle starého občanského zákoníku. Konec konců, stránky se prozrazují samy, že nejsou aktuální, neboť v rubrice „naposledy přidané smlouvy“ je nejnovější datum 9. února 2012, tedy dva roky před platností nového občanského zákoníku.

Přitom stránky se svým počítadlem chlubí, že je navštívilo už přes osm miliónů uživatelů, kteří si stáhli přes 900 tisíc vzorů smluv. Zajímavé je, že společníkem ve firmě, která stránky provozuje, figuruje advokát, jenž se angažoval v neslavné kampani na vracení bankovních poplatků, která tisíce lidí paradoxně stála další peníze na poplatcích.

Přestože na první dojem se nabízená služba jeví jako zcela zdarma, již v textu úvodní webové stránky je schována další doplňující informace, že veškeré vzory smluv jsou zcela zdarma, nebo za minimální poplatek od 30 do 79 Kč.

TOP3: kupní, darovací, vypořádání manželů

Mezi nejvíce stahované vzory smluv na internetu patří například podle počítadla na jiných stránkách Smlouva-Smlouvy.cz kupní smlouva na prodej movité věci, darovací smlouvy, dohoda o vypořádání společného jmění manželů, mandátní smlouva, dohoda o ukončení nájmu a smlouva o dílo.

Například i řada realitních kanceláří nabízí vzory smluv na webu. Jenže když se pak člověk podívá do toho, jak taková realitka připravuje smlouvy pro konkrétní klienty, jen žasne. Smlouva postrádá základní pravidlo, že stále musí být naprosto zřejmé, v každé větě, kdo, komu, co, kdy a jak, a že se musí držet jednotná terminologie.

Vzory smluv mohou být prospěšné tam, kde je věc jednoduchá, kde nelze očekávat spor, a kde ji obě strany nejen otrocky překlopí, ale doplní o specifika záležitosti, o níž se dohodly. U vzorů smluv zdarma nebo za pár korun ale dvojnásob platí - darovanému koni na zuby nekoukej. I právníci sice dělají chyby, ale ty si člověk může vybrat podle referencí, a navíc podle informací Práva roste například ze strany státních zastupitelství tlak na větší profesní odpovědnost advokátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám