Hlavní obsah

Na infekce z potravin stále umírají i lidé v Česku

Právo, Václav Pergl

Střevní infekce způsobené kontaminovanými potravinami zavinily v roce 2013 v Česku 247 úmrtí. Právu to řekla v úterý Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Požití kontaminovaných potravin může mít vážné následky. Ilustrační foto

Článek

„Nebezpečné potraviny mohou vést k mnoha zdravotním problémům. Jde o potraviny obsahující škodlivé bakterie, viry, parazity nebo chemické substance, které jsou zodpovědné za více než dvě stě chorob jak akutních, tak chronických, od průjmů až k rakovině,“ uvedla Rážová.

Podle ní v roce 2013 bylo v Česku zaznamenáno 45 548 případů střevních infekčních nákaz, které si vyžádaly téměř 17 000 hospitalizací a 247 úmrtí. „Převážně šlo o seniory,“ sdělila.

Dodala, že požití kontaminovaných potravin může mít velmi vážné následky, z nichž některé mohou být dlouhodobé, jako je selhání ledvin nebo jater, mozkové a nervové poruchy, ale i sepse, a může dojít i k úmrtí.

V závislosti na typu onemocnění se mohou příznaky objevit od jedné hodiny až po několik týdnů od požití kontaminovaných potravin a vody a mohou zahrnovat nevolnost, zvracení, průjem anebo křeče trávicího ústrojí.

Pět klíčů k bezpečnějším potravinám
1) Udržujte čistotu. Před manipulací s potravinami si umyjte ruce a omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení používané pro přípravu pokrmů.
2) Oddělujte syrové od vařeného.
3) Pokrmy důkladně vařte. Řádně tepelně upravujte potraviny, obzvláště maso, drůbež, vejce a mořské plody. Jídla, jako jsou polévky nebo omáčky, nechte projít varem, abyste se ujistili, že uvnitř pokrmu bylo dosaženo teploty 70 stupňů.
4) Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách. Nenechávejte vařená jídla při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Neskladujte pokrmy příliš dlouho ani v ledničce. Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce.
5) Používejte nezávadnou vodu a suroviny. Vybírejte čerstvé a nezkažené potraviny. Umývejte ovoce a zeleninu, zvláště pokud je konzumujete syrové.

Většina lidí trpících otravou jídlem se uzdraví bez zásahu lékaře. Doporučuje se klid na lůžku. Lidé s vážnými příznaky, například s horečkou nad 38 st. C, netišícím se zvracením, u nichž došlo k významným ztrátám tekutin, by v každém případě měli vyhledat lékaře.

Novorozence a malé děti by měl lékař vyšetřit vždy. Těžký průběh onemocnění vyvolaný potravinami je nejzásadnější u novorozenců, kojenců, malých dětí, těhotných žen, jedinců s oslabeným imunitním systémem a u seniorů.

Ve světě zemře 2,2 miliónu lidí

Pro větší ochranu v profesionální síti posílilo Česko od letošního roku kontroly ve stravovacích provozech, kterých je více než 70 tisíc. Kromě hygieniků je kontrolují i Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. „Z hlediska spotřebitele je to dobře, protože kontroly mohou být četnější,“ ocenila Rážová. Nákazy z nebezpečných potravin nejsou jen v Česku. Ve světě, zvláště rozvojovém, jsou naprosto běžné.

„V roce 2012 bylo v Evropské unii hlášeno přes 310 tisíc případů bakteriálních onemocnění přenášených potravinami. Celosvětově pak způsobují nemoci přenášené potravinami 2,2 miliónu úmrtí za rok, hlavně na průjmy,“ uvedla Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v Praze.

Právě proto byl letošní Světový den zdraví, který připadl na úterý, pod heslem Bezpečné potraviny z farmy až na stůl.

Podle odborníků se může v potravinovém řetězci potravina a voda kontaminovat jak u prvotního zdroje, tak při přípravě jídel. Zásadou je oddělovat syrové potraviny od vařených a jídlo skladovat v chladničce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám