Hlavní obsah

Na Hradě je k vidění unikátní výstava k výročí vzniku Československé republiky

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výstava V základech státnosti je první z pěti velkých výstav, které bude letos Hrad pořádat u příležitosti 100. výročí založení Československa a 25 let od vzniku České republiky. K vidění jsou památky nevyčíslitelné hodnoty – originální rukopisy, listiny potvrzující královská privilegia i vzácné archeologické nálezy.

Na Hradě je k vidění unikátní výstava k výročí vzniku Československé republikyVideo: Novinky

 
Článek

Výstava představuje originální památky, které se týkají naší státnosti. „K vidění jsou zde například dvě Zlaté buly sicilské nebo část pokladu z Lumbeho zahrad, který se postupně odkrýval během 80. let, nebo také románská čelenka z Českých Budějovic, která patřila některému z českých panovníků,“ řekl Novinkám vedoucí oddělení styku s veřejností Kanceláře prezidenta republiky Martin Hakauf s tím, že na čelence jsou reliéfy, které představují korunovační ceremoniál.

Foto: Novinky

Vystaveny jsou i vzácné písemnosti.

Vystaven je také Dražický kodex, unikátní stříbrná plaketa s vyobrazením jezdce s dravým ptákem, nalezená v hrobě muže pochovaného v předsíni velkomoravského kostela ve Starém Městě, jsou zde i nálezy z knížecího hrobu z 9. století. Mezi exponáty je k vidění například evangeliář z 9. století, který byl použit při korunovaci Karla IV. českým králem, nebo zlatem zdobená takzvaná Svatovítská apokalypsa z let 1059–1085.

„Zdůraznil bych, že takové vystavení souboru památek se už pravděpodobně nebude opakovat. Některé věci, co tu jsou, nebyly vystaveny vůbec, jiné byly vystaveny třeba před šedesáti lety,“ upozornil Hakauf.

Foto: Novinky

Románská stříbrná čelenka z konce 12. století.

Výstavu na Pražském hradě symbolicky zahájili v úterý v podvečer prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka. Koná se v Císařské konírně až do 15. ledna, otevřeno je od 10 do 18 hodin a vstup je zdarma.

Protože jde o vzácné originály, expozice potrvá jen šest dnů. Kvůli zachování klimatických podmínek navíc může být v jeden okamžik přítomno pouze 60 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám