Hlavní obsah

Na hory o víkendu přijely tisíce lyžařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Horská střediska zažila nejlepší víkend tuto zimu. Většina z nich se zaplnila stovkami až tisíci lidmi, kteří si přijeli užít sníh. Lyžování v Krkonoších ještě v sobotu komplikoval silný vítr, v neděli se ale utišil.

Článek

Na čtyřsedačkových lanovkách v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se tvořily fronty do deseti minut.

"Vedle českých začaly tento víkend i prázdniny v Německu. Přijely tisíce lyžařů a poprvé bylo lidí jako v plné sezoně. Na parkovištích se však volná místa našla," řekl ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

"Je tu úplný boom, lidí je trochu moc, zato sněhové podmínky jsou vynikající," uvedl Milan Goč z harrachovského sportovního areálu, kde leží asi 40 centimetrů sněhu a v provozu jsou všechny vleky a lanovky.

Ve střediscích Krkonoš leží od 20 do 75 centimetrů sněhu, nejvíce v Horních Mísečkách, Medvědíně a na Černé hoře u Janských Lázní. V lavinových lokalitách platí druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V Orlických horách je na sjezdovkách kolem 40 centimetrů sněhu.

V Krušných horách hledali lyžařku

I do Krušných hor tisíce sjezdařů a běžkařů. Horská služba tu zasahovala u 18 zraněných milovníků lyží, z toho jednou byla nucena přivolat rychlou záchrannou zdravotní pomoc. Horská služba také na Klínovci hledala ztracenou lyžařku.

"Stalo se to za denního světla a za normálního počasí, což je velmi neobvyklé," sdělil Právu náčelník Horské služby Krušné hory Rudolf Chlad. "Lyžařka sjížděla jižní svah Klínovce a zabloudila. Našli jsme ji v pořádku a odvedli do bezpečí," dodal Rudolf Chlad podle kterého bylo v Krušných horách tentokrát i hodně běžkařů, kteří se stejně jako sjezdaři museli smířit s takzvaným střídavým sněhem, kdy je místy zasněženo a místy je ledovka.

V Krušných horách je na hřebenech až 60 cm přírodního sněhu. Některé sjezdovky jsou dosněžovány, sjezdovky Pyšná a Měděnec zůstaly kvůli nevyhovujícím podmínkám zavřeny.

Školákům začínají prázdniny

Tisíce lyžařů využily slunného počasí a vyrazily i do Říček v Orlických horách. Na sjezdovkách tam leží 40 až 60 centimetrů sněhu. "Fronty byly do 15 minut. Bylo to nejlepší lyžování v této sezoně, řekl Luděk Šitina, který do Říček přijel z Hradce Králové.

Lidé přijeli lyžovat i do šumavských středisek, kvůli teplotám nad nulou tu ale sníh ubývá. "My jsme absolutně spokojení. Zatím nemáme návštěvníky přesně spočítané, ale odhaduji, že na Zadov dorazilo 1500 až 1600 lyžařů," řekl pověřený ředitel zadovského areálu Pavel Voldřich. Některé běžkařské trasy jsou kvůli polomům uzavřené.

Velké množství návštěvníků umocňuje i to, že některým školákům v ČR začnou v pondělí jarní prázdniny, podobně jako na tom školáci v Německu a v Polsku.

Běžkaři zaplnili trasy v Jizerských horách. Rolby projely asi polovinu ze 140 kilometrů jizerskohorské magistrály. Na neupravených úsecích by měli lyžaři respektovat zákaz vstupu do lesa, vyhlášený po větrné kalamitě, který platí až do pondělí.

V Jeseníkách je až 80 cm sněhu

Vydařený víkend mají za sebou i střediska v Jeseníkách. "Návštěvnost byla obrovská. Například na Ramzové byla určitě nejvyšší za letošní zimu. V rámci možností přálo i počasí, teploty se pohybovaly kolem nuly a v sobotu byly jen slabé sněhové přeháňky," řekl dispečer Horské služby Jeseníky Pavel Řeha. Podle něj leží v terénu od 30 do 80 centimetrů sněhu, nejvíce je ho na Ovčárně.

V Jeseníkách platí v pěti lokalitách, které se ale nacházejí mimo turisticky značené trasy, druhý stupeň lavinového nebezpečí. Ideální podmínky měli podle Řehy běžkaři, celá hlavní magistrála byla upravená.

Jarní prázdniny začínají i dětem v některých částech Mravskoslezského kraje, do Beskyd tak vyrazily hlavně rodiny s dětmi. Na hřebenech leží až 70 centimetrů sněhu, na Lysé hoře ještě o deset centimetrů více. Lyžovat se začalo již ve všech horských střediscích, upraveny jsou i běžkařské stopy.

V největším beskydském středisku na Pustevnách mají asi 30 centimetrů přírodního sněhu. "Začátek prázdnin se odrazil na zvýšené návštěvnosti i tržbě. Potřebovali bychom ale ještě dvě mrazivé noci, abychom mohli kvalitně zasněžit všechny sjezdovky," řekl provozovatel areálu Jan Mikeska. Spokojení byli na Pustevnách především běžkaři, kterým provozovatelé areálu díky krajské dotaci upravují stopy.

Anketa

Vyrazili jste už tuto sezónu do českých hor lyžovat?
Ano
30,6 %
Ne, lyžuji v zahraničí
10,1 %
Ne, letos jsem ještě nelyžoval/a
38,4 %
Ne, vůbec nelyžuji
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9411 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám