Hlavní obsah

Na horách napadlo pár centimetrů sněhu, vydrží několik dní

Právo, Novinky, mák, pra, pem, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžení zaznamenali meteorologové a Horská služba v nejvýše položených místech České republiky. V pátek sněžilo v Krkonoších, Krušných horách a Jeseníkách, v Beskydech se na první sněhovou nadílku teprve čeká.

Článek

Čerstvý sníh napadl v noci na pátek na nejvyšší místo Krušných hor Klínovec. „Je ho asi dva až tři centimetry,“ řekl Právu náčelník horské služby v Božím Daru Rudolf Chlad.

Podle něj vydrží několik dní. „Především na místech kam nesvítí slunce, ale na lyžování to není,“ poznamenal.

První sníh se na Klínovci pravidelně objevuje právě v tomto období. „Tady to není nic výjimečného,“ řekl náčelník s tím, že sněhová pokrývka příští týden zřejmě sleze. „Má se totiž ještě na nějaký čas vrátit babí léto,“ doplnil.

Chumelit začalo dnes v také Krkonoších krátce před sedmou hodinou. Doposud napadlo v horských polohách nad 800 metrů nad mořem zhruba 1,5 cm sněhu. Na Luční boudě ve výšce kolem 1200 metrů nad mořem se ranní teploty pohybovaly kolem -1 stupně Celsia. Sníh však zřejmě dlouho nevydrží, protože sněžení začíná pomalu přecházet v slabý déšť.

Sněhové vločky poletovaly v pátek ráno i na hřebenech Jeseníků. „Drobně sněžilo okolo deváté hodiny, ale bez toho, že by na horách bylo bílo. Podklad je mokrý, teplota nad nulou a tak sníh okamžitě tál,“ sdělil Právu náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš s tím, že sněžení ještě dopoledne přešlo v déšť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám