Hlavní obsah

Na horách do pátku napadne půl metru sněhu

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý upozornil na silný vítr spojený se sněžením, který potrvá do pátku. Na horách by mělo napadnout 20 až 50 centimetrů sněhu. Budou se tvořit sněhové jazyky.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Na horách se sice lidé dočkají výraznější sněhové nadílky, radovánky ale bude komplikovat silný vítr.

Článek

"Do pátečního rána napadne v polohách nad 800 metrů na Šumavě, v Krušných horách, Jizerských horách, Krkonoších, Orlických horách a v Jeseníkách od 20 do 50 cm nového sněhu," uvedl ve výstraze ČHMÚ.

Na horách se sněhová pokrývka může nějakou dobu udržet, v nížinách ale bude padat spíš déšť se sněhem nebo bude pršet. Teploty nad ránem se mají pohybovat kolem nuly, přes den pak mezi jedním a pěti stupni. V noci na středu a ve středu dopoledne se může na některých silnicích tvořit ledovka.

Ve čtvrtek se o stupeň oteplí.

V Krkonoších napadl sníhVideo: Vladislav Prouza, Právo

Na horách vichřice

Vítr, který v úterý polevil, by měl ve středu opět zesílit. Zejména ve středu večer, v noci na čtvrtek a ve čtvrtek dopoledne bude dosahovat vítr 8 až 12 m/s (30-45 km/h), v nárazech i v nižších polohách kolem 20 m/s (75 km/h). Na horách ale může v nárazech dosáhnout až 110 kilometrů v hodině, což podle Beaufortovy stupnice větru odpovídá síle mohutné vichřice.

Varování před větrem platí pro všechny kraje ČR s výjimkou Zlínského. Sněžit by nemělo na jižní Moravě, v Praze a ve Středočeském kraji, foukat tam ale podle předpovědi bude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám